Reunió sobre Agricultura ecològica. No cultius Transgènics. 21/04/2013

Al Termet de Vila-real es va produir una reunió per debatre sobre diversos aspectes de l’Agricultura ecològica, el seu comerç i sortida al mercat.

Alhora es van desenvolupar diversos comentaris sobre la instal·lació de diferents cultius de vegetals transgènics, tant al municipi de Vinaròs com a Almenara.

Van ser diversos agricultors els que ens van explicar les seves experiències, la seva forma de conrear, els productes més utilitzats i la forma de comercialitzar amb aquests productes. Comentant que els inicis són molt durs, tenint com a clients familiars, amics, coneguts i poc a poc augmentar aquest àmbit.

Es van explicar diverses experiències sobre els avantatges i inconvenients entre l’agricultura tradicional i l’ecològica .

Al final de la reunió es va reivindicar la negació sobre experiments de multinacionals amb cultius transgènics que poc a poc van proliferant en diferents províncies espanyoles. Trobant a Castelló un rebuig de la majoria de la societat, fins i tot es va comentar l’adhesió de diversos ajuntaments a estar el seu terme lliure de transgènics.

El GER-EA , va ser un dels grups presents comentant la seva experiència en l’oposició al camp d’experimentació de cultius transgènics a Vinaròs .

 Alhora es comenten alguns aspectes de la Plataforma ciutadana contra els projectes de recerca de la Fractura Hidràulica, coneguda amb el nom de «fracking» desarrolldos a les comarques del nord de Castelló (Baix Maestrat, Els Ports, Alt Maestrat), amb gran perjudici per al subsòl i rius subterranis amb contaminació de les aigües i possibles moviments sísmics.


Reunió en Vila-real de la Plataforma NO MAT (Molt Alta Tensió) amb les ONG de la Comunitat Valenciana. 19/11/2012

El passat 19 de novembre del 2012 a al local del GER-EA de Vila-real es van reunir diferents associacions ecologistes / naturalistes de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana, per tractar el gran problema, un més, que afectarà greument a la salut dels seus habitants, especialment a la població infantil i gent gran i al medi ambient en tota la província de Castelló, sense que els seus habitants van cap benefici en aquest projecte. Centenars de Torres elèctriques d’uns 70 -80 metres d’altura creuen en diagonal tota la província des Almassora fins Forcall-Morella, si els seus habitants o polítics no ho impedeixen.

Les ONG mediambientals APNAL-Ecologistes en Acció, GER-Ecologistes en Acció, Gecen i SEO / BirdLife s’han reunit amb la Plataforma ‘No Mat a Vilafamés‘ per abordar el que han qualificat com «preocupant» projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) que afectarà la província de Castelló.

Segons han explicat en un comunicat, Red Eléctrica projecta l’execució d’una línia de molt alta tensió de doble circuit, amb torres de més de 70 metres d’altura posicionades cada 400 metres, «que travessarà tota la província, des Almassora a Morella, afectant un total 17 municipis «i l’impacte sobre la salut, el medi ambient, el paisatge, la biodiversitat i el desenvolupament sostenible de les comarques de l’interior, és» inassumible «.

«Les greus afeccions que aquest tipus de línies provoquen a la salut són molt alarmants, tal com s’assenyala en nombrosos informes científics, inclosos els elaborats per l’OMS», han indicat aquests col · lectius, que han citat com a exemple el «augment dràstic de leucèmia infantil i el encarit crida dels científics en no habitar prop d’aquests esteses «.

D’altra banda, consideren que el traçat d’aquesta línia s’ha establert «sense tenir en compte el seu impacte sobre els espais de la Xarxa Natura 2000, els espais naturals protegits o la biodiversitat, especialment aus rapinyaires», i han destacat que l’impacte sobre la flora «també és significatiu, ja que la línia MAT ha d’estar proveïda d’una franja desbrossada de 50 metres d’ample que elimina centenars d’hectàrees i que, a més, segmenta i fracciona el territori».

«Aquesta eliminació sistemàtica de vegetació sota les línies d’alta tensió provoca la proliferació d’espècies herbàcies, que, a causa de la sequera, resulten altament piròfiles, incrementant el risc d’incendis, agreujat a més per possibles avaries en la línia», han aclarit .

NO APORTA BENEFICI

Segons han denunciat, «una vegada més són els municipis de l’interior de Castelló els que han de carregar amb aquest tipus d’infraestructures, que no aportaran cap tipus de benefici social ni econòmic, ja que aquestes línies estan destinades al transport d’excedents d’energia a llarga distància, per a la posterior venda».

«Les zones rurals de l’interior tornen a ser discriminades, havent de suportar un tipus d’instal · lacions que generaran els recursos en altres espais i que provocaran un fort impacte contra la salut, el medi ambient i l’economia local, afectant especialment al turisme rural, base important de l’economia d’aquests municipis», han criticat.

En definitiva, consideren que es tracta d’un projecte «que es disfressa d’interès públic, de projecte estratègic, quan respon a interessos privats que agredeixen la salut, el medi ambient i l’economia de les comarques de l’interior i els seus habitants».

AMPLIACIÓN DE LA SUBESTACIÓN DE 400 KV DENOMINADA LA PLANA Y LA
AUTORIZACIÓN ADMINISTRATIVA CON DECLARACIÓN DE IMPACTO AMBIENTAL
DEL ANTEPROYECTO DE LÍNEA AÉREA DOBLE CIRCUITO DE 400 KV DENOMINADA “LA PLANA-MORELLA”

 

Descarrega't el tríptic de NO MAT VILAFAMÉS!!

Artículs de prensa

Etiquetado

REUNIÓ DE GRUPS ECOLOGISTES DE LA COMUNITAT VALENCIANA AMB GRUPS EUROPEUS A VILA-REAL. CAÇA FURTIVA 23/10/2012

El passat 23 d’octubre de 2012, va tenir una reunió dels diferents grups ecologistes de la Comunitat Valenciana, GER-EA, Ecologistes en Acció, GECEN, SEO-Llevant amb grups ecologistes europeus CABS.

La reunió es va produir al local del grup GER-EA a Vila-real a les 18 h. de la tarda. En aquesta reunió es van visualitzar les diferents tipus de caça furtiva que en aquest moment afecta la Comunitat Valenciana i en concret a la província de Castelló. En especial es van parlar de dos tipus de caça el Parany (caça d’aus amb substàncies adhesives) i el enfilat (caça d’aus amb xarxes abatibles).

El resum de la reunió:

Aquesta vesprada al local del GER-EA a Vila-real s’ha produït la reunió entre els grups ecologistes del País Valencià i persones interessades i grups ecologistes europeus del CABS, que es ha desplaçat des Italia i França a la nostra província. Amb l’objectiu d’ajudar-nos a denunciar la caça furtiva i massiva que s’està produint, ara a Castelló, amb els mètodes de caça no selectius com el parany i el enfilat. La reunió ha durat un parell d’hores des de les 18 a les 20:30 h., On s’han traçat les línies generals d’actuació durant aquestes dues setmanes. Accions en el camp, denúncies al Seprona i Fiscalia, la realització de vídeos i fotos de captures i la seva repercussió en els mitjans de premsa. Acciones: A, B, C,

L’acció principal de camp es desenvolupa en dues formes: Actuacions durant tota la nit que és realitzada per membres del CABS, per controlar els paranys que estan caçant i utilitzant el casset, la captura d’aus i denúncies al Tef. Seprona i 112, i actuacions pel dia que corresponen a la gent de la zona i dels grups ecologistes provincials, per al control dels paranys que estan preparats per caçar (perxes) o estan caçant en aquest moment (varetes amb visc ). Tota la informació es bolqués al programa ParanysMaps perquè sigui una eina d’informació On-line per als agents mediambientals, Seprona i Conselleria. Com anys anteriors tots els paranys caçant en aquests moments es manés la llista a la fiscalia perquè valori si actua o no en el furtivisme. Es proposa contactes continus entre els membres del CABS amb les associacions i gent de la província i una reunió amb roda de presa en finalitzar la setmana, on s’exposi el treball realitzat i les filmacions obtingudes.

Recull de prensa:

12/10/2012. Periodic Levante.

Apaval admite que existe la caza ilegal..

30/10/2012

Los ecologistas ofrecen al Fiscal la localización de 1.000 paranys

16/11/2012

Los ecologistas contabilizan 1.000 paranys en Castellón

Gecen critica las escasas denuncias pese a existir 1.000 paranys