COVID-19. ELS ANIMALS S’ACOSTEN ALS HUMANS

El confinament durant tres mesos ha provocat que molts animals salvatges s’acosten a les ciutats, on els carrers han estat buides durant dies, coincidint aquests mesos amb la migració i nidificació de les aus.

Les diferents espècies d’animals, especialment mamífers , aus i reptils, han estat observats i fotografiats al mig dels carrers i places, els més destacats han estat els porcs senglars, observant dins de les ciutats grups familiars, amb adults i cries, explorant el territori i buscant aliment (encara que moltes de les imatges són falses), és habitual en pobles i perifèries de grans ciutats.

Serp de ferradura (Coluber hippocrepis)


Aquesta actitud ha estat tema en els mitjans de comunicació, tant premsa escrita com TV, realitzant comentaris tots dirigits cap el dolent que és aquesta actitud, sense parar-se en altres aspectes.

De la mateixa manera s’han observat cabres salvatges, a la Sénia, fins i tot algun cabirol a la població de Costur, serps en les Alqueries, a més de moltes espècies d’aus com la gavina corsa, espècie catalogada com a «perill d’extinció«, explorant els carrers del municipi de Vila-real, sent una oportunitat de veure espècies d’animals salvatges prop de casa nostra.

Gavina corsa (Larus audouinii)

Destacable també han estat i coincidint en l’època de nidificació, veure espècies de fringíl·lids nidificant i alimentant-se de les plantes i arbustos que han crescut en parcs infantils i patis de les escoles sense xiquets. Sent les espècies més beneficioses les caderneres, gafarrons, verderols i merles, espècies que durant el confinament s’han fet molt més visibles dins de les ciutats.

Des del GER, ens alegrem d’aquest fet, demostrant que la disminució de l’activitat humana, no només redueix els nivells de contaminació atmosfèrica i acústics, sinó facilita l’hàbitat idoni per a la nidificació d’espècies molt escasses com la cadernera comú i el verderol, entre d’altres.

cardanera jove (Carduelis carduelis)
verderol comú (Chloris chloris)

Aquest comportament, lluny de ser perjudicial per als humans, ens ha de fer reflexionar i aprendre dels animals, aquests simplement van explorant i ocupant espais buits, encara que estiguin molt humanitzats, simplement necessiten de tranquil·litat, seguretat i aliment per a ells i les seves cries.

NO ÉS UNA INVASIÓ NI SÓN PLAGUES.

AFAVOREIX ESPAIS TRANQUILS PER ALS ANIMALS.

Resum de les activitats del GER-EA durant el 2019

MEMÒRIA ACTIVITATS GER-EA 2019

http://www.internatura.org/grupos/ger/MEMORIA_ANUAL_GER_2019.pdf

Un any més us deixem el resum de les activitats més rellevants que membres del GER-EA hem realitzat durant l’any 2019.

Des d’aquestes línies us animem perquè col·laboreu amb les nostres activitats i us uniu a nosaltres en la lluita per a la conservació mediambiental i la justícia social.

Esperem cada dia ser més persones al grup i poder desenvolupar i planificar noves activitats, pel que fa a:

1.- Investigació i conservació.

2.- Informació, sensibilització i educació ambiental.

3.- Activitats de protecció, recuperació i denúncia.

4.- Cooperació i col·laboració amb altres entitats.

Resum de les activitats realitzades pel GER-EA durant l’any 2018.

Encara que amb retard seguim avançant en les activitats del grup GER-EA. Perquè estigueu informats us deixem el resum de la memòria de les activitats que hem realitzat al 2018, esperem que siguen del vostre interès i us animen a formar part del nostre xicotet grup. US NECESSITEM.

http://www.internatura.org/grupos/ger/MEMORIA_ANUAL_GER_2018.pdf
Etiquetado

Resum de les activitats realitzades pel grup GER-EA durant l’any 2017

A continuació es posa un enganxe on es pot veure un resum de totes les activitats que el nostre grup GER-EA ha realitzat durant tot l’any 2017, que ha estat molt intens i no hem pogut anar col·locant cada activitat realitzada al blog com haguéssim volgut .

 

Memoria GER-EA 2017

De tota manera el grup està més que viu i durant el 2018, hem seguit amb la mateixa intensitat realitzant diverses activitats, efectuant denúncies i proposant projectes de conservació d’espècies i espais naturals. Tot això ho exprondemos en la memòria de l’any 2018, ja que no ens està donant temps a més.

Etiquetado

El GER-EA col·labora en el XI CURS D’INICIACIÓ A L’ORNITOLOGIA. 10-12 Febrer 2017

El passat cap de setmana del 10 al 12 de febrer s’ha celebrat un curs d’iniciació a l’ornitologia a la localitat de Vinaròs.

El curs ha estat organitzat pel grup APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs.

El curs s’ha celebrat al Saló d’actes de la Caixa de Vinaròs.

Amb els temes i activitats següents:

Divendres 10 de febrer:

  • «Conceptes bàsics i claus en la identificació de les aus«. A càrrec d’Enrique Luque (APNAL-EA).

Dissabte 11 de febrer:

Xarrades:

  • «El món de les gavines i claus per a la seva identificació«. A càrrec de Pepe Greño (SEO-Castelló).
  • «Espècies beneficioses. Caixes niu i menjadores d’aus«. A càrrec de Deborah Fandos (APNAL-EA).
  • «Identificació de les aus rapinyaires: Hivernants«. A càrrec de Josep Bort (GER-EA).
  • «Passeriformes hivernants i anellament científic d’aus«. A càrrec de Juan Antonio Muyas (Grup Au d’Anellament)

Activitats:

  • Observació de gavines a la platja S de Peníscola, platja del Fortí i port de Vinaròs.

Diumenge 12 de febrer

Activitats:

  • Anellament d’aus (Soterranyes Baixes, Vinaròs), a càrrec de Juan Antonio Muyas.
  • Observació d’aus al Delta de l’Ebre.

Comentari dels organitzadors:

Amb una acollida inesperada, donem per finalitzada la XI edició del curs d’iniciació a l’ornitologia de APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs, amb la col·laboració de GER-EA Vila-real i SEO-Grup Local Castelló.

Tres dies intensos en què els experts ens han posat al dia sobre les generalitats d’aus, identificació de gavines i rapinyaires i anellament científic. Gràcies a Jose Luis Greño, Josep Bort i Juan Antonio Muyas per això.

En les sessions de camp hem pogut posar en pràctica l’après en la teoria visitant llocs com les platges de Peníscola, Soterranyes Baixes o el Parc Natural del Delta de l’Ebre. En aquest últim lloc, en una sessió maratoniana, vam poder observar un total de 47 espècies d’aus (incloem algunes fotos).

Gràcies a tots per participar. Us esperem a la propera.

Sonia Monferrer Ventura, Tania Fandos Fernández, Alex Sebastià Moya, Felip Fredo Berto Gil Climent, José Luis Greño Ruíz, Josep Bort Cubero, Quique Luque Lopez.

Per a més informació: APNAL-EA ,

http://www.ecologistasenaccion.es/article33751.html

Dia mundial de les Zones Humides. Marjal La Llosa – Almenara. 02/02/2017

El dia 2 de febrer és el dia mundial de les zones humides, i com tots els anys el GER-EA intenta cridar l’atenció a la societat sobre la importància d’aquests enclavaments, que encara que molts estan declarats com protegits, però la veritat és que estan totalment abandonats per les administracions reponsables. A Castelló hi ha alguns que estan protegits totalment o parcialment, com el Prat de Torreblanca-Cabanes, marjal de Peníscola, marjal d’Almenara, desembocadura del Millars i últimament la Llacuna de Sant Mateu, però hi ha molts més abandonats, amb intents de dessecació com la marjal d’Orpesa, el Quadro de Santiago a Benicàssim, el Pou a Nules, la desembocadura del riu Belcaire en Moncofa o la marjal de Xilxes.

Zones totes elles amb un gran valor ecològic i abandonades al seu deteriorament, el principal perill és la contaminació, dessecació i urbanització dels mateixos.

Recordem que els valors de les zones humides, són ecològics, socials i econòmics, que van des de l’equilibri hídric, el manteniment d’una fauna única i en perill d’extinció, fins l’esplai i explotació sostenibles dels seus recursos naturals.

El passat 29 de gener, celebrarem el Dia Mundial de les Zones Humides, desplaçant-mos a la Marjal d’Almenara. Activitat organitzada per Castelló en Ruta i SEO-Birdlife i el GER-EA va fer de guia per la marjal, explicant als assistents la importància de l’aigua i la seva procedència i les espècies d’aus existents a la marjal.

A les 10 h. ens trobem a la zona de l’aparcament de l’Estany, des d’alli vam iniciar la ruta pujant a sobre de la muntanyeta per tenir una gran perspectiva de tota la marjal, observant no solament la zona de l’Estany sinó totes les finques de cultiu inundades tant del municipi d’Almenara com de la Llosa.

Baixant de la muntanyeta, vam poder observar l’entrada d’aigua cristal·lina i dolça provinent de la Sª d’Espadà pel que es coneix com «Ullals», aportant l’aigua a la zona dels Estanys i part de la marjal.

Des alli anem per la senda ecològica que envolta el Estanyet, per cert ple de pescadors, cap a la zona de l’observatori d’aus. La gran sorpresa va ser veure l’observatori totalment cremat, cosa que ens impacte a tots els assistents, comentant que per més Educació ambiental que fem des fa anys, el resultat és el que tením davant dels ulls. En aquesta zona inundada vam poder observar alguna corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) i coll verds (Anas platyrhynchos).

    

 

A continuació i degut a l’alt nivell d’inundació dels camins per les passades pluges, canviem la ruta inicial i ens dirigim cap als arrossars de la Llosa. Durant el trajecte disfrutem de diferents espècies d’aus com garseta blanca (Egretta garzetta), esplugabous (Bubulcus ibis), agró blau (Ardea cinerea), així com de petits ocells com el teuladí de canyar (Emberiza schoeniclus),  el botxí meridional (Lanius meridionalis), el trist (Cisticola juncidis), gafarrons (Serinus serinus), mosquiteres (Phylloscopus collybita), pit-rojos (Erithacus rubecula), pinsans (Fringilla coelebs), verderol (Chloris chloris), cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), etc..

Continuant pel camí arribem als arrossars de la Llosa totalment inundats, trucant l’atenció tres grues (Grus grus) que estaven menjant a la zona seca del arrozar, a més una parella d’arpellot de marjal planejaven intentant aconseguir aliment. 
Ens desplacem per la pista fins arribar a la finca de Peris, arrozar també inundat i amb centenars d’aus alimentant-se. Les espècies identificades i més cridaneres 5 agróns blancs (Egretta alba), diversos centenars de picaport (Plegadis falcinellus), un grup d’uns 40 corba marina grossa. Grups molt grans de gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus), entre les quals apareixia alguna gavina corsa (Larus audouinii) i diverses desenes de gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), amb algunes gavinot fosc (Larus fuscus), menjant crancs americans. Altres espècies, com les merites (Vanellus vanellus) ens van fer gaudir del matí, i petites aus com la cueta blanca (Motacilla alba), i el pit blau (Luscinia svecica), y decenes de roquer (Ptyonoprogne rupestris),…

Fem una parada per a esmorzar, un parell de fruites i un glop d’aigua, i sobre les 12h. continuem per camins de la marjal, trucant l’atenció un grup d’unes 70 agró blaus totes alineades prenent el sol. Ja tornant cap als cotxes, un arpellot de marjal mascle ens va sorprendre amb les seves vol, realitzant picats contra un altre arpellot jove, al mateix temps una muixeta estava planegant sobre la zona de joncs.gaudint els assistents d’aquestes rapinyaires intentant plasmar una fotografia en vol.

 

A les 13:30 h. vam acabar després de donar un bon passeig (5,2 km. de distància), observant la bellesa de la zona humida de la marjal de la Llosa – Almenara.
El temps ens va acompanyar durant tota la ruta, fent molt agradable els comentaris i observacions dels assistents.

 

Per a més informació:

Projecte de recuperació de territoris abandonats de cria d’àguila de panxa blanca a Castelló. Desembre-2016

Des de final de novembre membres del GER-EA estem col·locant aliment en el menjador del projecte. Fins aquests moment encara no ha entrat cap àguila de panxa blanca a per l’aliment, compost de coloms, conills atropellats a la zona de l’aeroport i trossos de carn. Com vam comentar menjador està a 4 m. del cimbell, amb l’objectiu que només entren àguiles de panxa blanca a menjar i rebutgem a les altres espècies de rapinyaires i aus.

És molt curiós que hi ha una gran activitat en el menjador a la nit, sent visitat per un rata cellarda (Eliomys quercinus), en diverses nits diferents, un gat mesquer (Genetta genetta), i una fagina (Martes foina), aquestes últimes espècies només una nit.

Però el gran visitador és una parella de brúfols (Bubo bubo), que visita el menjador pràcticament cada nit, consumint l’aliment alli depositat. L’activitat d’aquesta parella s’inicia sobre les 6:30 h. de la vesprada i dura fins a les 7:00 h. del matí, estan tota la nit entrat al menjador i consumint trossos de l’aliment fins que el no quede res. En diverses ocasions l’aliment ha durat diversos dies, entrant el brúfol una nit després d’una altra. Fins i tot visita el menjador quan no hi ha menjar.

Per al projecte que estem realitzant, l’activitat de la parella de brúfols ens aquesta retardant l’entrada de rapinyaires diürnes al menjador, en deixar-nos sense menjar en les hores diürnes. Fins a final de desembre, han estat 2 corbs (Corvus corax), 3 astors joves (Accipiter gentilis) i un àguila real jove (Aquila chrysaetos) els que han entrat al menjador, fins i tot l’àguila real es va llançar sobre el cimbell «àguila de ciment», movent-lo del lloc i deixant les marques a l’esquena, tot un espectacle .

Aquestes rapinyaires diürnes es limiten a intentar arrancar l’aliment del menjador i anar-se’n, a causa de la presència del cimbell, però al no aconseguir-lo, desisteixen ràpidament i s’allunya, i no tornent al menjador.

Durant el mes de gener seguim amb el projecte esperant tenir millors resultats.

Dia mundial de les aus 1 i 2 octubre 2016.

Poster-dia-mudial-aus-octubEl passat 1 i 2 d’octubre del 2016, membres del GER-EA hem estat celebrant el Dia Mundial de les aus.

Les activitats van ser:

Dia 1 d’octubre. Observació d’aus marines.

Durant tot el matí vam realitzar un recompte i identificació d’aus marines en el far del port de Borriana.

Vuelvepiedras-01-10-2016Les observacions:

Dia 2 d’octubre. Observació d’aus rapinyaires i planejadores en els seus desplaçaments migratoris al continent Africà. En aquest cas ens desplacem a la muntanya de La Punta a la població de Vall d’Uixó.

Dia-Aus-c-02-10-2016--3 Xiquets-aa-02-10-2016  Dia-Aus-a-02-10-2016--3

Les observacions:

Aquests dies vam aprofitar per ensenyar als més joves a coneixer la importància del medi ambient i la seva conservació, i ensenyar-los a identificar espècies d’aus poc comuns.

En acabar van ser unes jornades molt interessants on vam gaudir de tots els companys i de les observacions d’aus.

Abejero-aa-04-10-2016- Cernícalo-04-10-2016- Calçca-FO-04-10-2016

Projecte de recuperació de territoris de cria d’àguila de panxa blanca a Castelló. Setembre 2016

A finals de juliol vam presentar un projecte per recuperar un territori abandonat de cria d’àguila de panxa blanca al terme de Vilanova d’Alcolea. Al final d’agost ens van comunicar que havia estat acceptat.

Hf-Vilanova-poll-23-04-2009 Hf-Vilanova-23-04-2009-ssIM Hf-Nius-Perdicera-Vilanova-

La presentació d’aquest projecte ha estat motivat per diferents aspectes importants:

  1. Per que la parella ha estat una de les millors de Castelló que ha tret 2 polls gairebé tots els anys des que es va instal·lar.
  2. Que el territori no s’ha abandonament espontàniament sinó per mort per electrocució dels dos membres de la parella.
  3. Que des del 2011 segueix abandonat sense trobar altres espècies de rapinyaires nidificant en el mateix.
  4. Per al principi disposa de gran quantitat de conills i perdius a la zona, de manera que l’aliment està assegurat.
  5. Que l’aeroport de Castelló està només a 5 km. on poden alimentar-se i sobretot on trobem àligues joves i subadults contínuament a la zona.
  6. Que la zona és molt tranquil · la, només alterada en època de caça i per treballs agrícoles.
  7. I sobretot que a principi d’aquest any ha caigut el niu que tenien per deteriorament del mateix.

Amb aquestes característiques, hem considerat que és l’oportunitat de fer alguna cosa en els territoris abandonats d’àguila de panxa blanca, ja que des de fa anys hi ha un degoteig continu que pot seguir i és una llàstima no fer res en aquests territoris. Igual no surt res però caldria fer algun esforç.

El projecte té dues parts molt importants:

1.- Actuació al Medi.

Hf-niu-pastora-03-12-2016-Hf-Vilanova-23-09-2016-On es van a analitzar les característiques del territori (hàbitat, aprofitament agrícola i ramader, etc.).
Detecció de possibles problemes i plantejar possibles solucions (estructures humanes com línies elèctriques, basses de reg, activitats cinegètiques, escalada, etc.).
Col·locació d’un niu artificial a la zona on hi havia el niu original.
Col·locació d’un esquer «figura d’àguila de panxa blanca de ciment», amb dos objectius:

  • Fer de filtre per a altres aus rapinyaires diferents a l’àguila de panxa blanca. Evitant que entren al menjador i al niu.
  • Que serveixi com atraient per individus de la mateixa espècie, especialment immadurs i subadults que formen part de la població flotant.

Construcció d’un menjador on col·locarem coloms i conills atropellats en la zona i trossos de carn, per atraure les rapinyaires de la zona i especialment l’àguila de panxa blanca.

Esperem tenir en breu tots els elements que ens fan falta per iniciar el projecte com més aviat possible. L’objectiu general del projecte és que, en el termini de 2 anys, una parella d’àguila de panxa blanca recupere aquesta zona de cria. Territori amb bones qualitats de tranquil·litat i abundant recursos tròfics. Territori amb reproduccions de 2 pollets cada anys des del 2003, fins que a finals del 2010 i principi del 2011, les àguiles es van electrocutar en una mateixa torre elèctrica, propera al tallat amb el niu.

2.- Educació, sensibilització i informació ambiental a la població de les zones d’influència.

Escola-bb-La-Pobla-03-11-20Escola-11-10-2016-IMG_9338Dins d’aquest gran apartat del projecte, hem estat en contacte amb els diferents centres educatius dels pobles del voltant de la zona del projecte.
S’han impartit diferents xarrades i s’ha projectant vídeos sobre l’àguila de panxa blanca, als alumnes que van des dels 3 als 10 anys, explicant que són les aus rapinyaires i el projecte que estem realitzant.

Es van dissenyar diferents materials gràfics, quadernets, tríptics, pòster, adhesius, samarretes, xapes, etc … distribuint-lo en els diferents centres escolars.
Hf-Escola-h-Vilanova-15-12-Alhora en aquests centres escolars de Vilanova d’Alcolea, Benlloc, i La Pobla de Tornesa, vam realitzar una sèrie de tallers de construcció de caixes niu per a passeriformes, fent partícip als xiquets en la seva construcció i es van penjar en els arbres del pati de cada centre escolar.

Per a més informació: veure projecte.