REUNIÓ DE GRUPS ECOLOGISTES DE LA COMUNITAT VALENCIANA AMB GRUPS EUROPEUS A VILA-REAL. CAÇA FURTIVA 23/10/2012

El passat 23 d’octubre de 2012, va tenir una reunió dels diferents grups ecologistes de la Comunitat Valenciana, GER-EA, Ecologistes en Acció, GECEN, SEO-Llevant amb grups ecologistes europeus CABS.

La reunió es va produir al local del grup GER-EA a Vila-real a les 18 h. de la tarda. En aquesta reunió es van visualitzar les diferents tipus de caça furtiva que en aquest moment afecta la Comunitat Valenciana i en concret a la província de Castelló. En especial es van parlar de dos tipus de caça el Parany (caça d’aus amb substàncies adhesives) i el enfilat (caça d’aus amb xarxes abatibles).

El resum de la reunió:

Aquesta vesprada al local del GER-EA a Vila-real s’ha produït la reunió entre els grups ecologistes del País Valencià i persones interessades i grups ecologistes europeus del CABS, que es ha desplaçat des Italia i França a la nostra província. Amb l’objectiu d’ajudar-nos a denunciar la caça furtiva i massiva que s’està produint, ara a Castelló, amb els mètodes de caça no selectius com el parany i el enfilat. La reunió ha durat un parell d’hores des de les 18 a les 20:30 h., On s’han traçat les línies generals d’actuació durant aquestes dues setmanes. Accions en el camp, denúncies al Seprona i Fiscalia, la realització de vídeos i fotos de captures i la seva repercussió en els mitjans de premsa. Acciones: A, B, C,

L’acció principal de camp es desenvolupa en dues formes: Actuacions durant tota la nit que és realitzada per membres del CABS, per controlar els paranys que estan caçant i utilitzant el casset, la captura d’aus i denúncies al Tef. Seprona i 112, i actuacions pel dia que corresponen a la gent de la zona i dels grups ecologistes provincials, per al control dels paranys que estan preparats per caçar (perxes) o estan caçant en aquest moment (varetes amb visc ). Tota la informació es bolqués al programa ParanysMaps perquè sigui una eina d’informació On-line per als agents mediambientals, Seprona i Conselleria. Com anys anteriors tots els paranys caçant en aquests moments es manés la llista a la fiscalia perquè valori si actua o no en el furtivisme. Es proposa contactes continus entre els membres del CABS amb les associacions i gent de la província i una reunió amb roda de presa en finalitzar la setmana, on s’exposi el treball realitzat i les filmacions obtingudes.

Recull de prensa:

12/10/2012. Periodic Levante.

Apaval admite que existe la caza ilegal..

30/10/2012

Los ecologistas ofrecen al Fiscal la localización de 1.000 paranys

16/11/2012

Los ecologistas contabilizan 1.000 paranys en Castellón

Gecen critica las escasas denuncias pese a existir 1.000 paranys

ITINERARI PER LA DESEMBOCADURA DEL RIU MILLARS 06/10/2012. DÍA MUNDIAL DE LES AUS.

Per fer aquest itinerari per la part final del riu Millars es va comptar amb l’Ajuntament d’Almassora, qui va ser el responsable de l’organització d’aquesta activitat. Corresponent al GER-EA l’execució.

L’activitat va consistir en dos grans blocs: Un observació d aus directament tant les trobades al llit del riu com les localitzades a les basses artificials que fa estacasamente 2-3 anys es van construir a la part nord del riu. Aquestes blasas estan construïdes amb els observatoris per al gaudi de les persones aficionades a l’ornitologia, més que per al treball dee ornitòlegs experts.

En total vam ser 13 persones les que ens desplacem per la realització d’aquest itinerari, trucant molt l’atenció que van ser persones d’una edat avançada i no joves com pensàvem en un primer moment.

La segona part va consistir en fer una xerrada sobre les aus més freqüents a la desembocadiura del riu Millars i les aus rapinyaires que en aquesta època es troben en migració cap al continent africà.

Entre l’itinerari i la xerrada sobre les aus aquàtiques i rapinyaires descansem i vam dinar a unes taules de fusta que estan per als visistantes de les basses artificials.

Vam estar tota la mañanda des de les 9 fins les 14 h., Va ser un passeig molt enriquidor, comentant durant el trajecte aspectes particulars, anècdotes, etc .. de cada observador.

Fins la propera