Gaudint dels falcons de la reina a la Pobla de Tornesa juliol-2014

falco-la-reina-11-07-201Falco-d-Reina-17-07-2014IMGDurant els dies 11 i 17 de juliol del 2014, membres del GEREA ens van transladar a zones properes a la poblacions de Cabanes i de la Pobla de Tornesa, amb la intenció d’observar els falcons de la reina (Falco eleonorae) que es desplacen des de les Illes Columbretes i Balears fins a la província de Castelló per a alimentar-se.

És tradicional l’observació de falcons de la reina en el terme municipal de la Pobla de Tornesa des de finals de juny fins a l’agost. És una oportunitat única de gaudir d’aquesta rapinyaire insular mentre s’alimenta d’insectes voladorsMapa-2-Untitled-2Falco-Reina-17-07-2014IMG_0

Mapa-1-Untitled-2

zona d’observació

Hi ha moltes discussions al respecte d’aquests desplaçaments, antigament considerats com ocasionals, encara que ens inclinem més cap a una manca d’observació que per una manca de presència de l’espècie a la penínsulaEn l’actualitat la procedència d’aquestes aus i segons els estudis del Dr Pascual López i altres investigadors, són aus de les mateixes Illes Columbretes, de les Illes Balears, però també s’observa alguns exemplars de les Illes Canàries (estudis per emissors per satèl·lits) i anellament. A més durant aquestes dates prenupcials s’observen aus en altres províncies com València, Terol, Huesca, Sòria, Albacete, Valladolid, Conca, etc .. on s’alimenten d’insectes (principalment d’escarabat sanjuanero), mentre que en l’època de nidificació a les illes la dieta és bàsicament a base de petites aus en migració.

Falco-Reina-a-11-07-2014IMG

Menjant escarabat en vol

Les zones utilitzades solen correspondre a bosquets de pi roig (Pinus pinaster) o mixtes unint el pi blanc (Pinus halipensis) i les sureres (Quercus subercom els trobats a la S ª d’Espadà, on també s’observen falcons en solitari o en petits grups . Falco-b-Reina-17-07-2014IMG La utilització d’aquestes pinedes està motivada per la presència d’insectes de grans dimensions com els escarabats , com el Melolontha melolonthaque solen ser atrapats i consumits en l’aire.

Falco-11-7-2014-IMG_0141

Els insectes solen aparèixer al final del dia pel que els falcons de la reina són crepusculars. De fet, en tots els casos les observacions dels primers falcons solen ser detectats entre les 20 i 21 h., venen del nord (Cabanes), en solitari i es van concentrant-se en les rodalies de la població de la Pobla de Tornesa, fins i tot alguns es posen sobre els pins. A partir d’aquesta concentracions  (comptant un àxim de 23 aus juntes) es van desplaçant d’un lloc a un altre capturant i consumint els insectes en vol, formant de vegades petits grups de 8-14 ex., les dues vegades hem estimat un total de 35 ex. ja que es molt dificil fer un recompte exacte. La presència d’aquestes rapinyaires es perllonguen fins a les 22 h. quan desapareixen, sense saber on passen la nit ¿tornen a les Illes Columbretes a dormir o es queden a terres endins ?, aspecte que ens fa dubtar ja que hi ha poques observacions en ple dia, i concretament al matí, i generalment són aus solitàries. Entre les 22 y 22:30 h. desapareixen, sent realment dificultós poder observarles, a causa de la poca llum existen i pràcticament impossible fotografiarles, sent pràcticament tots siluetes negres que van de un lloc a un altres.

falco-de-la-reina-b-11-07-2

falco-de-la-reina-11-07-201

Falco de la reina de morfo oscur

Ens ha resultat impossible detectar les proporcions entre falcons de morfo fosc i clar, tot i que és sabut que els exemplars foscos són molt escassosFalco-c-Reina-17-07-2014IMG

Mes informació:

 

 

 

 

Activitats ambientals al Centre d’Educació Ambiental «El Termet» 22-07-2014

El 22 de juliol del 2014, membres del GEREA van participar en diferents activitats organitzades pel Col · lectiu El Termet de Vilareal. En concret es va realitzar una xarrada sobre les rapinyaires observades al riu Millars. La xarrada va ser impartida per Josep Bort, Juan Luis Bort i Lidón Badenes, a la qual van assistir unes 35 persones.

Fotografía  Fotografía

La xarrada va donar un repàs de totes les aus rapinyaires diürnes i nocturnes que nidifiquen a la llera o voltants del riu Millars des de la seva entrada a la província de Castelló pel municipi de la Pobla d’Arenós (comarca de l’Alt Millars) fins a la seva desembocadura en el mar Mediterrani entre els municipis d’Almassora i Borriana (comarca de la Plana Baixa).

Fotografía   Fotografía

També es va explicar la importància de les aus rapinyaires migratòries i hivernants que utilitzen el llit del riu Millars com a àrea de descans i d’alimentació.

Fotografía  Fotografía

En acabar la xerrada es passa un vídeo sobre les aus rapinyaires del Millars, preparat per a l’ocasió per membres del GEREA, on es va poder visualitzar les característiques de les diferents rapinyaires diürnes.

Després de la xerrada els assistents van poder gaudir d’un sopar de pa i porta a les instal · lacions del Termet, on es va parlar de diversos temes sobre la problemàtica i mesures de conservació de la situació del medi ambient a la PROVINCI de Castelló, des de la conservació de espècies en perill, la caça furtiva, l’obtenció d’energia no renovables (Castor, Fragking, Línies elèctriques, Extraccions petrolíferes, etc ..) que estan projectades a la província.

Fotografía    Fotografía

 

Per finalitzar es van unir als assistents a la xerrada i sopar un munt de gent, fins a 92 adults i nens, per gaudir de l’itinerari nocturn pels voltants de l’ermita de Vilareal i el llit del riu Millars. Durant el recorregut, el biòleg Josep Carda, va anar explicant als assistents diferents característiques tant de la fauna i vegetació trobades durant el recorregut, com de les constel · lacions i estrelles, ja que vam tenir l’oportunitat de tenir una nit molt clara.

Fotografía  Fotografía

 

Finalment els membres del GEREA, van explicar els diferents cants de les aus nocturnes que habiten a la zona, com el mussol, l’òliba, el xot i el Gran Duc.

Sobre dos quarts de la nit terme l’itinerari havent estat un passeig molt instructiu i divertit especialment per als nens que van gaudir amb les seves llanternes. (fotos de l’activitat)

Fotografía  Fotografía

Educació i sensibilització ambientals. Activitat del GER-EA al Màs de Noguera. 09/07/2014

III Colonies d'Estiu al Mas de Noguera

III Colonies d’Estiu al Mas de Noguera

EL GER-EA ha col · laborat un any més en les III Colònies d’estiu que organitza el Màs de Noguera i coordina Ecologistes en Acció del País Valencià.
L’activitat d’aquest any ha consistit en la realització d’un itinerari nocturn per a xiquets entre 11 i 14 anys.

Aquesta vegada el lloc escollit ha estat els voltants de la Font de les Nogueres en el Municipi de Benafer a uns 6 km. del Més de Noguera.

Després d’un sopar propiciada pel Màs de Noguera, iniciem l’itinerari a les 23h.

Mapa-Colonies-juliol-2014-U

Itinerari realitzat. Estacions d’escolta

Dissenyem un itinerari de 20 minuts de durada anada i 20 min a peu, per una senda fàcil de transitar. En itinerari va consistir en distingir els diferents sons de la nit tant d’aus com mamífers terrestres i voladors així com del vent, aigua del rierol i el soroll humà.

Es van dissenyar 3 parades de 10 minuts en l’itinerari. La primera va ser en una zona de bosc de ribera (pollancres, oms, matoll) i zona de pineda (pi blanc) on es va pretendre que escoltessin a les aus nocturnes i algun mamífer terrestre.  Una segona parada d’escolta va ser en les rodalies d’una gran bassa de reg i el rierol, on vam pretendre que escoltessin als amfibis (granotes i gripaus), i una tercera parada a zona de cultiu on intentem que escoltessin insectes nocturns (grills), a més en aquesta última parada es visualitzava llums i l’autovia, intentant que reconeguessin el soroll produït pels vehicles i camions (contaminació acústica) i els llums (contaminació lumínica).

Vídeo de les colonies 2014

IMG-20140709-00011IMG-20140709-00014xiquets-a-9-7-2014-DSCN1761xiquets-c-9-7-2014-DSCN1761xiquets-9-7-2014-DSCN1761

 

Cens d’aus i mamífers marins RAM. Port de Borriana 05-07-2014

Dades del cens aus i mamífers marins (RAM) al Port Borriana.

Marta-IMG_9287  IMG_9407  DSCN1713

Dia: 05/07/2014
Observadors: Marta Ibañez, Juan Luis Bort i Josep Bort
Horari: 7:30 a 10:30.
Meteo: Visibilitat molt bona, assolellat, vent escàs amb lleugera brisa de NW, mar en calma.

Metodología RAM

Dades:

IMG_8307IMG_9178IMG_9500Reidora-IMG_9568IMG_9145

DSCN1705

IMG_9449