Mortaldat de gavina corsa entre la platja de Borriana i Nules juliol-agost 2014

Audouin-jove-31-7-2014-IMG_

Gavina corsa jove

Membres del grup GEREA porta des del 2005 fent controls i lectures d’anelles en les diferents espècies de gavines que utilitzen la platja i port de Borriana per alimentar-se i descansar.Audouin-jov-14-8-2014-IMG_5

Els controls tenen dues funcions:

1. Recomptes de les diferents espècies d’aus marines, setmanal i mensual (RAM) .

2. Lectures d’anelles de PVC i metàl · liques de les diferents gavines, per determinar els seus moviments i zones de distribució.

Durant els mesos de juliol i agost, s’ha detectat una mortalitat elevada de joves de gavina corsa que ens ha cridat molt l’atenció. Els primers exemplars van ser trobats a la platja de Nules per la biòloga Marta Ibañez a meitat del mes de juliol. Posteriorment Josep Bort ha anat localitzant exemplars joves morts i moribunds al port de Borriana.

Audouin-mort-joven-a-Burriana
Les causes de les morts no estan clares, parlant des episodis de deshidratació / desnutrició, intoxicacions, per empassar hams o llinyes, etc ..Audouin-mort-4-8-14-IMG_376

Marta va enviar al centre de recuperació a dos exemplars, desconeixent encara la causa de la mort.

Audouin-mort-jove-BurrianaAudouin-mort-4-08-14-IMG_37Pel que fa als exemplars trobats, les aus mortes s’han trobat des de mitjans de juliol a finals d’agost.  De tots només un jove presentava una anella metàl · lica (Ministeri Medi Ambient, amb registre nº 6.209.646). Jove gavina anellat pel biòleg Pepe Greño en la colonia de cría en el port de Castelló, anellada amb metàl · lica però també amb anella de PVC blanca BL42, anella que no estava quan va ser trobada.

Audouin-22-7-14-mort-jove-b-marta-anilla-Nules

Foto Marta Ibañez

Audouin-22-7-14-mort-jove-c-marta-anilla-Nules

Foto Marta Ibañez

Audouin-23-7-14mort-jove--Marta--Nules

Foto Marta Ibañez

Encara que possiblement aquesta elevada mortalitat es consideri dins dels paràmetres «normals», només l’hem detectat en aquesta mesura, a partir de l’establiment de la colònia de cria al Port de Castelló amb més de tres mil cinc-centes parelles nidificants.

A part dels exemplars morts localitzats hem detectat joves amb mal aspecte, amb dificultat en desplaçar, amb ales penjant, amb embalums ¿traumatismes? a les potes i joves amb un aspecte de malalts comparades amb la resta de gavines que es trobaven al seu voltant.

Audouin-31-7-14-IMG_2554

 

 

Audouin-mala-18-08-2014-IMG

unnamed (1)

Audouin-1-09-2014-IMG_6170-

 

 

 

Audouin-a-1-9-14-IMG_6133-(

Audouin-17-07-2014-IMG_5996

Gavina corsa adulta

Des d’aquesta línies voldríem posar alerta o cridar l’atenció, sobre aquest assumpte a les autoritats de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana ia la resta de biòlegs, ornitòlegs i naturalistes, perquè s’investigui sobre aquesta mortalitat en aquesta gavina considerada com a espècie protegida amb la categoria de amb la categoria de vulnerable. Encara que el nombre de morts comptabilitzades asciente a 13 ex. (2 adults i 11 jovens) i estadísticament sembla no tenir ninuguna Audouin-mort-adulta-a-Burrianarepercussió sobre la viabilitat de l’espècie a Castelló, si volem compartir el observat amb la resta d’interessats en aquesta espècie.  

Fotos: Josep Bort (GER-EA) y Marta Ibañez