Projecte de recuperació de territoris de cria d’àguila de panxa blanca a Castelló. Setembre 2016

A finals de juliol vam presentar un projecte per recuperar un territori abandonat de cria d’àguila de panxa blanca al terme de Vilanova d’Alcolea. Al final d’agost ens van comunicar que havia estat acceptat.

Hf-Vilanova-poll-23-04-2009 Hf-Vilanova-23-04-2009-ssIM Hf-Nius-Perdicera-Vilanova-

La presentació d’aquest projecte ha estat motivat per diferents aspectes importants:

  1. Per que la parella ha estat una de les millors de Castelló que ha tret 2 polls gairebé tots els anys des que es va instal·lar.
  2. Que el territori no s’ha abandonament espontàniament sinó per mort per electrocució dels dos membres de la parella.
  3. Que des del 2011 segueix abandonat sense trobar altres espècies de rapinyaires nidificant en el mateix.
  4. Per al principi disposa de gran quantitat de conills i perdius a la zona, de manera que l’aliment està assegurat.
  5. Que l’aeroport de Castelló està només a 5 km. on poden alimentar-se i sobretot on trobem àligues joves i subadults contínuament a la zona.
  6. Que la zona és molt tranquil · la, només alterada en època de caça i per treballs agrícoles.
  7. I sobretot que a principi d’aquest any ha caigut el niu que tenien per deteriorament del mateix.

Amb aquestes característiques, hem considerat que és l’oportunitat de fer alguna cosa en els territoris abandonats d’àguila de panxa blanca, ja que des de fa anys hi ha un degoteig continu que pot seguir i és una llàstima no fer res en aquests territoris. Igual no surt res però caldria fer algun esforç.

El projecte té dues parts molt importants:

1.- Actuació al Medi.

Hf-niu-pastora-03-12-2016-Hf-Vilanova-23-09-2016-On es van a analitzar les característiques del territori (hàbitat, aprofitament agrícola i ramader, etc.).
Detecció de possibles problemes i plantejar possibles solucions (estructures humanes com línies elèctriques, basses de reg, activitats cinegètiques, escalada, etc.).
Col·locació d’un niu artificial a la zona on hi havia el niu original.
Col·locació d’un esquer «figura d’àguila de panxa blanca de ciment», amb dos objectius:

  • Fer de filtre per a altres aus rapinyaires diferents a l’àguila de panxa blanca. Evitant que entren al menjador i al niu.
  • Que serveixi com atraient per individus de la mateixa espècie, especialment immadurs i subadults que formen part de la població flotant.

Construcció d’un menjador on col·locarem coloms i conills atropellats en la zona i trossos de carn, per atraure les rapinyaires de la zona i especialment l’àguila de panxa blanca.

Esperem tenir en breu tots els elements que ens fan falta per iniciar el projecte com més aviat possible. L’objectiu general del projecte és que, en el termini de 2 anys, una parella d’àguila de panxa blanca recupere aquesta zona de cria. Territori amb bones qualitats de tranquil·litat i abundant recursos tròfics. Territori amb reproduccions de 2 pollets cada anys des del 2003, fins que a finals del 2010 i principi del 2011, les àguiles es van electrocutar en una mateixa torre elèctrica, propera al tallat amb el niu.

2.- Educació, sensibilització i informació ambiental a la població de les zones d’influència.

Escola-bb-La-Pobla-03-11-20Escola-11-10-2016-IMG_9338Dins d’aquest gran apartat del projecte, hem estat en contacte amb els diferents centres educatius dels pobles del voltant de la zona del projecte.
S’han impartit diferents xarrades i s’ha projectant vídeos sobre l’àguila de panxa blanca, als alumnes que van des dels 3 als 10 anys, explicant que són les aus rapinyaires i el projecte que estem realitzant.

Es van dissenyar diferents materials gràfics, quadernets, tríptics, pòster, adhesius, samarretes, xapes, etc … distribuint-lo en els diferents centres escolars.
Hf-Escola-h-Vilanova-15-12-Alhora en aquests centres escolars de Vilanova d’Alcolea, Benlloc, i La Pobla de Tornesa, vam realitzar una sèrie de tallers de construcció de caixes niu per a passeriformes, fent partícip als xiquets en la seva construcció i es van penjar en els arbres del pati de cada centre escolar.

Per a més informació: veure projecte.