COVID-19. ELS ANIMALS S’ACOSTEN ALS HUMANS

El confinament durant tres mesos ha provocat que molts animals salvatges s’acosten a les ciutats, on els carrers han estat buides durant dies, coincidint aquests mesos amb la migració i nidificació de les aus.

Les diferents espècies d’animals, especialment mamífers , aus i reptils, han estat observats i fotografiats al mig dels carrers i places, els més destacats han estat els porcs senglars, observant dins de les ciutats grups familiars, amb adults i cries, explorant el territori i buscant aliment (encara que moltes de les imatges són falses), és habitual en pobles i perifèries de grans ciutats.

Serp de ferradura (Coluber hippocrepis)


Aquesta actitud ha estat tema en els mitjans de comunicació, tant premsa escrita com TV, realitzant comentaris tots dirigits cap el dolent que és aquesta actitud, sense parar-se en altres aspectes.

De la mateixa manera s’han observat cabres salvatges, a la Sénia, fins i tot algun cabirol a la població de Costur, serps en les Alqueries, a més de moltes espècies d’aus com la gavina corsa, espècie catalogada com a «perill d’extinció«, explorant els carrers del municipi de Vila-real, sent una oportunitat de veure espècies d’animals salvatges prop de casa nostra.

Gavina corsa (Larus audouinii)

Destacable també han estat i coincidint en l’època de nidificació, veure espècies de fringíl·lids nidificant i alimentant-se de les plantes i arbustos que han crescut en parcs infantils i patis de les escoles sense xiquets. Sent les espècies més beneficioses les caderneres, gafarrons, verderols i merles, espècies que durant el confinament s’han fet molt més visibles dins de les ciutats.

Des del GER, ens alegrem d’aquest fet, demostrant que la disminució de l’activitat humana, no només redueix els nivells de contaminació atmosfèrica i acústics, sinó facilita l’hàbitat idoni per a la nidificació d’espècies molt escasses com la cadernera comú i el verderol, entre d’altres.

cardanera jove (Carduelis carduelis)
verderol comú (Chloris chloris)

Aquest comportament, lluny de ser perjudicial per als humans, ens ha de fer reflexionar i aprendre dels animals, aquests simplement van explorant i ocupant espais buits, encara que estiguin molt humanitzats, simplement necessiten de tranquil·litat, seguretat i aliment per a ells i les seves cries.

NO ÉS UNA INVASIÓ NI SÓN PLAGUES.

AFAVOREIX ESPAIS TRANQUILS PER ALS ANIMALS.