Control d’aus carronyeres. El Aufrany.

El passat 11 de juliol, membres de l’GER ens transladem a la comarca de Els Port per seguir el control de parelles de Aufrany a la província.
El primer lloc on vam parar va ser al terme de Forcall, on vam poder veure la parella de aufranys ( Neophron percnopterus) que cria en les grans roques des de fa molts anys. A les 7: 30 h., Vam poder veure la parella prop de el niu i posant-a el mateix. A més a mes, vam poder veure 1 poll totalment plumat, de color fosc, que contrastava amb el blanc dels adults, una gran alegria a l’comprovar que aquesta parella segueix mantenint-se en el territori i amb èxit en la reproducció.
Un cop vam poder treure les imatges, per els nostres documentals de 2-3 minuts, vam seguir cap a Sorita.
Següent para va ser la zona propera a la Balma, on vam poder veure una altra parella de aufranys, volant i planejant sobre el ríu Bergants i les pinedes de la zona, un dels exemplars volava prou baixet sobre la carretera de Sorita, en actitud de recerca de aliment.

Després seguim cap a Sorita i la part límit de la província amb Terol, podent observar voltors nidificant amb polls molt grans, en els diferents tallats de la zona, a més vam gaudir d’una parella de xoriguer comú alimentant als seus 3 polls volanders.
Sobre les 11 h, vam poder veure a la segona parella de aufranys, posant-se en el niu i volant.

Aprofitem a més en la nostra visita desplaçar-nos pel riu Bergantes per detectar rastres i excrements de llúdriga (Lutra Lutra) que habita a la zona.

A les 14 h. ens desplacem cap a una altra zona, a la rambla Sellumbre, a la zona de la roca parda i roca roja. Des d’aquest lloc vam poder veure uns vint voltors comú (Gyps fulvus), vam estar unes dues hores, en aquest temps no vam poder veure a cap aufrany, que cria a la zona. A més vam poder veure un milà negre (Milvus migrans) entre la població de la Mata – la Cuba i una àguila calçada (Hieraaetus pennatus). A les 17 h, ens dirigim cap a Vila-real,

Un dia molt interessant i molts quilòmetres recorreguts.


Observació d’esparver cendrós en interior de Castelló.

El 4 de juliol passat ens vam desplaçar a la zona de cria d’esparver cendrós al interior de Castelló. Zones que es caracteritzen per extenses taques de coscoll, que s’uneix a romaní i argelaga, formant impenetrable el desplaçament per aquesta vegetació. Aquestes zones estan travessades per desenes de pistes o camins en forma de laberint.
Els nius es localitzen enmig de les taques de matoll, a nivell de terra, on sol posar entre 3 i 5 ous, d’ells la mitjana de polls que arriben a volar aquest sobre 2-3 polls, xifra de les més altes de la península ibèrica .
Durant aquest principi de mes vam poder observar ia polls volanders que estan propers als nius sobre matolls, esperant que els pares els portin menjar. Aquests esparvers ja estan perfectament preparats per al vol, fins i tot alguns joves realitzen vols de persecució i picats entre els germans.

És destacable que la població inicial al Prat de Cabanes, que arribo a albergar unes 35 parelles, des de fa alguns anys se situa entre 5-3 parellas, podent desaparèixer d’aquest enclavament en un termini breu necessitant un Pla de Recuperació Urgent en aquesta zona. No obstant això, contrasta amb la zona interior on es localitzen unes 150-200 parelles nidificants distribuïts per diversos municipis.

Control de Falcó Eleonor a la Pobla de Tornesa juny-juliol.


Des de diverses organitzacions naturalistes i ecologistes de la província de Castelló.
Com altres anys, els membres de APNAL-EA de Vinaròs, SEO-castelló i GER-EA de Vila-real, el 26 de juny es va organitzar, la primera sortida per veure els falcons eleonor ( Falco eleonorae ), alimentant-se a l’vespre.
Comencem la jornada a les 20 h. on ja es van poder veure els primers falcons al voltant de l’estació de servei propera a l’A-7, falcons que apareixien des del Desert de les Palmes.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Falco-Eleo-26-06-2020_MG_8412-1024x865.jpg
Falco eleonor (26/06/2020)


Posteriorment ens dirigim als punts d’observació reunint-nos amb altres ornitòlegs. Els Falcons seguien apareixent tant precedent de l’ES com de l’NW, concentrant tots sobre les pinedes de roig de l’àrea de la Pobla de Tornesa. Alguns d’aquests halcons es posaven en pins i alzina surera sec aciclandose les plomes i esperant que es fes més tard. Sobre les 20:45 h., Més i més falcons apareixien, grups de 18 ex. que anaven augmentant 22 ex., 25ex.
La jornada la vam acabar al voltant de les 21:45 h., Comptabilitzant en una mateix camp visual 22 falcons, però comentàvem que igual 25 o 30 individus podrien estar per la zona. .

Posteriorment a aquesta data s’han realitzat dues visites més, un a l’endemà on el nombre de falcons havia baixat significativament, només es van poder comptabilitzar 4 indv., L’altra va ser el 2 de juliol, on comptabilitzem entren7 i 10 exemplars, d’ells 6 individus estaven posats en els pins i alzina surera seca, aquest dia vam estar en diversos punts, vam poder gaudir de la presència d’un duc (Bubo bubo), ja a les 22 h, i d’un siboc (Caprimulgus ruficollis).

Falcons eleonor. La PObla Tornesa 02/07/2020