Seguiment de la reproducció de les rapinyaires rupícules diurnes: Àguila real i Àguila de panxa blanca, 2014

Lluis-DSCN8596
Com en les temporades anteriors des del GER-EA estem realitzant el seguiment de les zones de reproducció i del procés de nidificació de les parelles territorials d’àguila real (Aquila chrysaetus) i àguila de panxa blanca (Aquila fasciata) a la província de Castelló. Alhora es continua amb el control d’altres espècies rupícoles com el voltor comú (Gyps fulvus), l’aufrany (Neophron pernopterus), el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i muixeta (Falco tinnunculus).

La metodologia emprada en què el GER està realitzant des de fa trenta anys i és recomentada per SEO/birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) amb algunes variacions pròpies a les zones estudiades.

Metodologia utilitzada per l’àguila real i àguila de panxa blanca. Consisteix en: 

La realització d’una sèrie de visites distribuïdes des del mes de gener fins a l’agost, amb un mínim de tres visites i un màxim de cinc. Recomanem que la primera visita es realitze entre el mes de gener-febrer-març, per detectar la presència de la parella, edat de la mateixa i la localització del niu actiu. La segona visita es realitza durant els mesos d’abril i maig, per detectar el nombre de pollets nascuts i la tercera visita durant els mesos de juny-juliol i agost per veure el nombre de cries que han arribat a volar i l’abandonament del territori dels mateixos.
Hf-Turmell-anella-14-09-201    Real-jov-IMG_1538

Entre aquestes visites es poden realitzar alguna altra, en el cas de dificultat d’observació de la parella, del niu en el qual es reprodueixen (niu principal o alternatiu) o qualsevol altre aspecte o dubte que cal confirmar.

Utilitzem més, les tres possibilitats que marca SEO (probable, possible i segura) per portar el control dels territoris de cria.

A part d’aquesta metodologia dirigida als dos tipus d’àguiles, en les visites als barrancs per detectar noves parelles , són utilitzades per fer un recompte d’altres rapinyaires rupícoles, especialment l’aufrany comú que és de gran interès per a nosaltres, i la ubicació de les noves parelles nidificants de voltor comú.

Alimoche-16-03-2014-SoritaI   Alimoche-d-16-03-2014-   Voltor-Monta-a-24-02-2014-I

Pel que fa al falcó pelegrí, sol estar associat a les zones de grans o mitjans penya-segats, prou aprop dels altres rapinyaires, mentre que el xoriguer vulgar és molt més divers les àrees de cria, des de tallats, buits d’arbres, fins edificacions humanes.

Falco--a-16-03-2014-I  Cernicalo-femella-30-09-08-

Com és lògic en les nostres visites són recollits altres dades d’espècies diferents de rapinyaires com corb, gralla piquiroja i moltes altres de mida petita .

Tenir present que aquestes espècies solen nidificar en penya-segats, però hi ha una parella d’àguila de panxa blanca que nidifica en pi des de la dècada dels vuitanta del segle passat i que una o dues parelles d’àguila real també ho fan sobre pins, excepcions que hem de tenir present, en realitzar les prospeccions de control de nius.

Recollida de les dades :

Sergi-7-1-2014-Pina-DSCN717

La recollida de dades que es realitza en una petita fitxes, no es limita al nombre de polls nascuts o territoris ocupats, sinó que es recullen una sèrie de característiques del habitat i possibles problemàtiques (construcció de pistes, rompudes, escalada, treballs forestals, caça, línies elèctriques, etc.).

Les dades obtingudes seran analitzats per realitzar petits informes i publicacions de la situació trobada i les recomanacions de millora que des del GER-EA considerem importants i són remesos a la Conselleria de Medi Ambient.

Hf-1-Untitled-1

Encara que ja se sap, us recordem, que hem de tenir present que les observacions d’aquestes rapinyaires sempre han de ser a distància 300 – 500 m. i utilitzar telescopis de llarg abast per evitar qualsevol molèstia a les rapinyaires.

Recordem que ès molt important el control d’aquests territoris de cria per evitar noves amenaces a les parelles reproductores, ja que en els últims anys han augmentat les agressions directes, com la mort per trets i ceps de les parelles territorials i jovens àguiles, i indirectes com les escalades, rutes excursionistes, sobretot en època de Setmana Santa, quan els pollets són molt petits i poden morir si estan moltes hores sense la protecció dels pares.

Perdiguera-diseca-24-8-2013  Perdiguera-mor4MG_1511  Perdiguera-mort5MG_1511

Aquests controls que fem han de ser coneguts tant per la Conselleria de Medi Ambient com pels agents mediambientals de la zona, per potenciar el resultat de protecció de les aus objectiu del GER-EA.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.