Gaudint dels falcons de la reina a la Pobla de Tornesa juliol-2014

falco-la-reina-11-07-201Falco-d-Reina-17-07-2014IMGDurant els dies 11 i 17 de juliol del 2014, membres del GEREA ens van transladar a zones properes a la poblacions de Cabanes i de la Pobla de Tornesa, amb la intenció d’observar els falcons de la reina (Falco eleonorae) que es desplacen des de les Illes Columbretes i Balears fins a la província de Castelló per a alimentar-se.

És tradicional l’observació de falcons de la reina en el terme municipal de la Pobla de Tornesa des de finals de juny fins a l’agost. És una oportunitat única de gaudir d’aquesta rapinyaire insular mentre s’alimenta d’insectes voladorsMapa-2-Untitled-2Falco-Reina-17-07-2014IMG_0

Mapa-1-Untitled-2

zona d’observació

Hi ha moltes discussions al respecte d’aquests desplaçaments, antigament considerats com ocasionals, encara que ens inclinem més cap a una manca d’observació que per una manca de presència de l’espècie a la penínsulaEn l’actualitat la procedència d’aquestes aus i segons els estudis del Dr Pascual López i altres investigadors, són aus de les mateixes Illes Columbretes, de les Illes Balears, però també s’observa alguns exemplars de les Illes Canàries (estudis per emissors per satèl·lits) i anellament. A més durant aquestes dates prenupcials s’observen aus en altres províncies com València, Terol, Huesca, Sòria, Albacete, Valladolid, Conca, etc .. on s’alimenten d’insectes (principalment d’escarabat sanjuanero), mentre que en l’època de nidificació a les illes la dieta és bàsicament a base de petites aus en migració.

Falco-Reina-a-11-07-2014IMG

Menjant escarabat en vol

Les zones utilitzades solen correspondre a bosquets de pi roig (Pinus pinaster) o mixtes unint el pi blanc (Pinus halipensis) i les sureres (Quercus subercom els trobats a la S ª d’Espadà, on també s’observen falcons en solitari o en petits grups . Falco-b-Reina-17-07-2014IMG La utilització d’aquestes pinedes està motivada per la presència d’insectes de grans dimensions com els escarabats , com el Melolontha melolonthaque solen ser atrapats i consumits en l’aire.

Falco-11-7-2014-IMG_0141

Els insectes solen aparèixer al final del dia pel que els falcons de la reina són crepusculars. De fet, en tots els casos les observacions dels primers falcons solen ser detectats entre les 20 i 21 h., venen del nord (Cabanes), en solitari i es van concentrant-se en les rodalies de la població de la Pobla de Tornesa, fins i tot alguns es posen sobre els pins. A partir d’aquesta concentracions  (comptant un àxim de 23 aus juntes) es van desplaçant d’un lloc a un altre capturant i consumint els insectes en vol, formant de vegades petits grups de 8-14 ex., les dues vegades hem estimat un total de 35 ex. ja que es molt dificil fer un recompte exacte. La presència d’aquestes rapinyaires es perllonguen fins a les 22 h. quan desapareixen, sense saber on passen la nit ¿tornen a les Illes Columbretes a dormir o es queden a terres endins ?, aspecte que ens fa dubtar ja que hi ha poques observacions en ple dia, i concretament al matí, i generalment són aus solitàries. Entre les 22 y 22:30 h. desapareixen, sent realment dificultós poder observarles, a causa de la poca llum existen i pràcticament impossible fotografiarles, sent pràcticament tots siluetes negres que van de un lloc a un altres.

falco-de-la-reina-b-11-07-2

falco-de-la-reina-11-07-201

Falco de la reina de morfo oscur

Ens ha resultat impossible detectar les proporcions entre falcons de morfo fosc i clar, tot i que és sabut que els exemplars foscos són molt escassosFalco-c-Reina-17-07-2014IMG

Mes informació:

 

 

 

 

Etiquetado .Enlace para bookmark : Enlace permanente.

Comentarios cerrados.