Capsot pàl·lid (Lanius isabellinus) a la marjal d’Almenara (Castelló) 12-desembre-2014

Alcaudon-Isabel-b-13-12-201

Capsot pàl·lid 13/12/2014

 

Aquest matí  Juan Luis Bort i Josep Bort del GER-EA, hem estat donant una volta per la marjal d’Almenara, La Llosa, Xilxes, Moncofa Nules, gaudint de les espècies que ens ofereix aquest hivern poc fresc de moment. La sorpresa ha saltat quan hem observat un capsot de mida  xicoteta posat en la branca d’un arbre. En apropar-nos amb el cotxe ha saltat, cridant-nos l’atenció un colorit rogenc a la cua, similar al d’un Cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros). Al moment ha tornat a posar-se en el mateix arbre.

Alcaudon-Isabel-c-12-12-14-

Capsot pàl·lid 12/12/2014

Des del cotxe hem fet les primeres fotos, després ens hem acostat a peu, sent impressionant la resistència de l’au davant la nostra presència, passant d’una branca a una altra, observant la zona de canyes de l’Estany d’Almenara possiblement per alimentar-se. Només ha tornat a saltar quan ha aparegut un home amb un gos.

Amb molt nerviosisme hem tornat al cotxe i passant ràpidament les fulles de les dues guies d’aus que portem, la sorpresa sembla que es confirma, possiblement és un Capsot pàl·lid (Lanius isabellinus), una espècie rara a la península ibèrica amb molt poques cites documentades. Per mitjà del mobil accedim a internet i les pàgines que parlen d’aquesta au i fotos.

Alcaudon_realDSCN8395

Botxí meridional (Lanius meridionalis) 12/12/2005

La sospita s’anava confirmant al veure les fotos que no havia confusió entre els altres capsots de la zona, i més en aquestes dates, desembre, en el qual només s’observa el botxí meridional (Lanius meridionalis)havent migrat ja el capsot (Lanius senator) i el capsot d’esquena roja (Lanius collurio), molt escàs i que nosaltres no hem vist.

Alcaudon-común-30-04-2007-1

Capsot (Lanius senator) 30/04/2007

Alcaudon-dorsirrojo-Miguel-

Capsot d’esquena roja autor (Lanius collurio): Miguel Vilar publicado en AOCV

Durant tot el trajecte a Vilareal, el comentari entre nosaltres era el colorit rogenc de la cua, a més del color clar (ataronjatcanyella) de l’au en general, sent més ataronjat el cap que el llom algo mès grisenc, un bec petit, una línia negra que li arribava poc més enllà de l’ull i la tonalitat uniforme en el plomatge de la part davantera. Un altre aspecte que ens va cridar l’atenció va ser el observar una espècie de taques blanques i petites en les ales quan volava i que quan estava posat no eren apreciable, tot això indicava que era un mascle adult.

Alcaudon-Isabel-b-12-12-14-

Capsot pàl·lid amb la cua roja. 12/12/2014

Alcaudon-Isabel-12-12-14-Ll

Capsot pàl·lid amb la cua roja. 12/12/2014

Alcaudon-Isabel-d-12-12-14-

Capsot pàl·lid, aspecte pàl·lid i uniforme de la part davantera 12/12/2014

 

 

 

 

 

 

Alcaudon-Isabel-aa12-12-14-

Capsot pàl·lid línea negra 12/12/2014

Alcaudon-Isabel-13-12-2014-

Taques blanques i petites en ales 13/12/20014

Alcaudon-Isabel-dd-12-12-14

Capsot pàl·lid contrast entre el color del cap, esquena i pit 12/12/2014

 

 

 

 

 

El dissabte 13/12/2014, després del cens d’aus marines (RAM) al port de Borriana, amb els nostres companys Marta i Jordi, mos desplacem a la marjal d’Almenara a veure si podíem trobar al capsot pàl.lid. Arribem cap a les 12: 30h., trobant a diversos ornitòlegs de València i Alacant, comentant que ells i altres ornitòlegs, dos d’ells procede de Madrid, han estat fotografiant i filmant l’au tot el matí. Ells han pogut observar com estava menjant un mosquiter enganxat en una canya i una libèl·lula. A més Jana Marco, la companya d’Alacant, li va realizar una filmació impressionant amb l’au cantant, cant molt semblan a una xitxarra mostatxuda (Acrocephalus melanopogonpel qual es podia localitzar amb rapidesa quan s’amagava entre les canyes de l’Estany.

Alcaudon-Isa-13-12-2014-DSC

Ornitòlegs observant al capsot. 13/12/2014

Alcaudon-a-Isa-13-12-2014-D

Ornitòlegs observant al capsot. 13/12/2014

 

 

 

 

 

Mès informació en aquet blog pàgina rareses Capsot pàl.lid

Des que vam tenir l’oportunitat de localitzar al primer Capsot pàl.lid a la província de Castelló, el passat dia 12 de desembre 2014, un reger d’ornitòlegs han anat passant per la marjal d’Almenara per observar a aquesta raresa nacional. Ornitòlegs de la resta de la Comunitat de ValènciaMadrid, Castella-la Manxa, Catalunya, Aragó, altres de Burgos, Valladolid, Galícia, Cadiz fins i tot almenys s’ha acostat un ornitoleg anglès i un altre francès. Membres del GEREA, ens hem unit en diverses ocasions a aquests grups d’ornitòlegs, observant diferents comportaments d’aquesta meravellosa au.

Molts d’aquests ornitòlegs han pujat la seva observació a la pàgina Reservoir Birds i Rare Birds in Spain on podem observar la seva evolució.

 

 

TOTES LES FOTOS I EL VIDEO HAN ESTAT REALITZADES PER JUAN LUIS BORT I JOSEP BORT

La cita ha estat publicada en diversos fòrums nacionals.

 

Etiquetado , .Enlace para bookmark : Enlace permanente.

Comentarios cerrados.