Control de la reproducció d’àguila de panxa blanca i àguila real a Castelló. Maig-Juny 2015.

Hf-Coves-2polls-c-4-05-15-D

Àguila de panxa blanca adulta. Castelló 4-05-2015

Hf-Irta-e-20-04-15--IMG_

Membres del GER-EA controlant un territori d’águila de panxa blanca. 20-04-2015

Hf-Borriol-sur-14-05-2015-D

Niu abandonat de àguila de panxa blanca. Castelló.

Hf-Oropesa-17-05-2015-DSCN9

Membres del GER-EA controlant un territori d’águila de panxa blanca. 17-05-2015

Diferents membres del GER-EA i persones individuals, des del mes de febrer s’estan realitzant prospeccions pels diferents barrancs i muntanyes de les comaques de Castelló amb la finalitat de localitzar territoris de cria d’àguila de panxa blanca (Aquila fasciata) i àguila real (Aquila chrysaetos), entre altres rapinyaires.

Aquesta prospecció s’ha anat realitzant amb intensitat en els primers mesos per a posteriorment invertir tot l’esforç en les zones localitzades amb parelles d’àguiles nidificants.

L’esforç ha estat irregular però molt intens en gairebé tota la província on es localitzen les parelles nidificants d’àliga de panxa blanca i en menor mesura en la zona nord-occidental on es localitzen la majoria de les àguiles reals.

Els objectius plantejats pel GER-EA per a aquest any han estat diversos:

1.- localització de noves parelles territorials o abandonament de zones de cria.

2.- identificar l’edat dels adults (inmaturs, subadults i adults) que formen la parella territorial, per identificar els recanvis en la composició de la parella i per tant, mort d’algun membre de la mateixa.

3.- seguir el desenvolupament dels polls en edats avançades.

4.- controlar les zones amb polls per identificar i evitar possible problemes, avisant i informant als agents mediambientals, en tal cas.

És important recordar que la nostra actuació es realitza sobre espècies d’aus molt sensible i catalogades com a vulnerables el que porta implícit una sèrie de comportaments en el control i seguiment. Aquests comportaments han estat els recomanats per SEO-birdlife, però sobretot mantenir una distància important entre l’observador i les zones amb nius, minimitzant en tot moment les possible molèsties que com a observadors podríem produir a la parella d’àguiles.

I no difonent les zones de nidificació a gent no sensible o amb escàs interès o coneixement en la conservació de les rapinyaires, ja que poden ser, de manera directa o indirecta, els que poden fer públic la ubicació dels nius a col·lectius poc respectuosos amb el medi ambient.

Si parlem de l’àguila de panxa blanca podem dir que la majoria dels terriorios han estat ocupats per parelles nidificants, sent molt poques les parelles que han fracassat en la part centre nord provincial , traient un nombre de polls volanders important.

No obstant això, aquestes bones xifres s’han trencat en les parelles d’àguila cuabarrada localitzades al Parc Natural de la Sª d’Espadà, i voltants, on totes les parelles han fracassat. Per primera vegada que el GER-EA realitza controls en aquesta població, des de 1982, fa més de trenta anys, mai la totalitat de les parelles de la Sª d’Espadà havien fracassat. De fet fa anys aquesta població d’àguiles era una de les més sanes de la Comunitat Valenciana amb cries contínues de 2 polls, és a partir del 2006 quan aquesta important població inicia el seu descens.

El fracàs en la nidificació enguany, ha consistit en la pèrdua d’ous al no eclosionar, fins i tot algunes parelles no s’han arriscat a construir o reparar el niu per criar, i el més alarmant que algunes parelles no les hem vist en els territoris de cria.

Hf-Coves--ad-04-05-2015-IMG_

Àguila de panxa blanca adulta. Castelló 04-05-2015

Hf-Tales-d-10-05-2015-IMG_9

Membres del GER-EA controlant un territori d’águila de panxa blanca. 10-05-2015

Considerem que moltes de les advertència que ha fet el GER-EA durant anys a la Adminstració i han caigut en sac foradat, ara han pres forma i ja no hi ha temps per esperar més.

CAL ACTUAR JA¡¡¡¡

 En resum hem controlat un total de 22 territoris ocupats i 4 abandonats, dels quals en 17 s’ha iniciat la nidificació (ous i polls), sent el nombre total de polls que han arribat a volar de 18. El que ens indica uns paràmetres reproductors de: Productivitat = 0.81 p/p/a; Èxit reproductor =1.05 p/p/a; Taxa de vol = 1.5 pv/p/a. Xifres que es mantenen dins la tònica general, encara que només 6 parelles han arribat a criar dos polls.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.