Àguila de panxa blanca. Augment de les morts d’adults i reposicions contínues en les parelles. Març 2017

En els controls que membres del GER-EA estan realitzant per al seguiment de les parelles nidificants d’àguila de panxa blanca a la província de Castelló, han pogut comptabilitzar diverses parelles en què algun membre de la parella territorial i en un cas els dos membres, han mort i han estat ocupat per una altra àguila de panxa blanca. Parelles que l’any passat estaven compostes per adults el que garantia la reproducció.

En principi, les parelles territorials on s’han detectat canvis han estat a la comarca de la Plana Baixa, L’Alcalatén, la Plana Alta i Alt Millars, encara que ens falten altres zones per prospectar.

Alhora aquestes reposicions corresponen a individus immadurs, tres d’ells porten anelles vermelles, procedents de Catalunya. 

Aquests recanvis s’estan detectant amb més assiduïtat des de fa uns cinc anys, recordant el que va ocórrer en la dècada dels anys noranta del segle passat. On moltes de les parelles estaven compostes per individus immadurs (uns 2 anys d’edat) i subadults (entre 2 i 3 anys d’edat). 

Les causes de les morts són molt variades, però destaca la mort per col·lisió i electrocució en torres elèctriques, ofegament en basses de reg, mort per tret d’escopeta i causes desconegudes ¿infecció?. El que fa que aquesta espècie catalogada com a «Vulnerable«, passe de nou, per un mal moment.

El més perillós i que ha de ENCENDRE TOTES LES ALARMES és que són àguiles adultes i territorials les que estan morint i en consegüent perilla el manteniment d’una la població viable. Localitzant alguns nius entapissats de verd i després no s’han reproduït.

Recordem que la població des de fa uns 30 anys ha disminuït més del 50% de les parelles territorials, quedant els territoris de cria abandonats, sent al cap de diversos anys ocupats per voltor comú (Gyps fulvus) i àguila real (Aquila chrysaetos), el que inposibilita la recuperació d’aquest territori per l’àguila de panxa blanca.

Continuarem amb els controls per anar identificant aquestes parelles amb algun membre reemplaçat, per determinar la dimensió del problema a la província de Castelló.

Etiquetado .Enlace para bookmark : Enlace permanente.

Comentarios cerrados.