Censos / Informes

Barraques-7-01-2014-DSCN715En aquesta secció anem a col·locar els resultats dels diferents censos que el GEREA realitza de forma individual així com en col·laboració amb altres naturalistes, grups ecologistes i entitats científiques en el camp de la conservació de la flora i fauna del nostre territori.

Aleshores, aquest apartat s’obre a la col·laboració de totes les persones i entitats que estiguen interessades en el camp de la conservació, recuperació i restauració del medi naturalEls primers censos en què anem a colocar els resultats són:

Censos d’aus rapinyaires nidificants. Aquest cens consisteix bàsicament en la localització, distribució i control de la reproducció de les aus rapinyaires de les comarques de Castelló. El màxim esforç es realitza en el control de les rapinyaires diürnes rupícoles i dins d’aquestes en el control de l’àguila reial, l’àguila cuabarrada i l’aufrany, sense deixar les altres rapinyaires com el voltor comú i el falcó pelegrí, encara que el seu control és menys estricteTambé es realitzen controls en rapinyaires nidificants a terra com l’esparver cendrós i l’arpellaPel que fa a les rapinyaires nocturnes, el treball es centra principalment en les poblacions de Duc. Els controls es realitzen des del mes de gener fins a finals del mes de juliol.

Cens d’aus en la seva migració postnupcialque es realitza al costat de persones i entitats (APNALEA, Grup AU, SVO, SEOAlacant, etc.) en tota la Comunitat Valenciana. El cens va des del 15 d’agost fins al 30 d’octubre. El cens consisteix bàsicament en la comptabilització de les espècies observades i el nombre d’aus detectades. Durant tres hores i normalment entre les 10:00 i 13:00 h. a l’estiu i des de les 11:00 a les 14: 00h. a la tardor. El lloc que el GEREA assignat s’ubica a la muntanya de La Punta, al terme de la Vall d’Uixó.Abejero-13-09-2014-IMG_7877

Cens d’aus rapinyaires hivernants, centrat en la província de Castelló i consisteix en la localització i recompte de les rapinyaires invernates, tant en dormidors com a zones d’alimentació. Aquest cens es realitza des de llocs fixos, cas dels controls en els aiguamolls de la província o en vehicle a velocitats entre 20 i 40 km/h. en el cas de les zones de l’interior. El període de control se centra entre el 15 de desembre i el 20 de gener.

Cens de les aus i mamífers marins (RAM), cens en que col·labora el GEREA amb altres grups i persones a nivell peninsular. El cens es fa el primer dissabte de cada mes, i consisteix en el recompte del nombre de vertebrats i espècie d’aus i mamífers marins. Es realitza durant tres hores, normalmente entre las 7:30 a 10:30h en estiu i des de les 8:30 a 11:30h. en hivern. El lloc que el GEREA assignat s’ubica al Port de Borriana.

Cens anual d’aus marines hivernants a la Comunitat Valenciana. Consisteix en la comptabilització durant tres hores de totes les aus marines que es desplacen o descansen en alta mar. El lloc que el GEREA assignat per a aquest cens és la platja d’Almenara. La data del cens sol ser a mitjans de gener.

Pardela-a-10-11-2012IMG_929

Parany-10432963_747008178685942_4633559834589860094_n

Busquereta de casque atrapada amb parany a Castelló

També membres del GEREA realitzen altres controls setmanals, quinzenals i mensuals, al llarg de tot l’any, com els controls d’aus a les zones humides (comarca Plana Baixa), des de la desembocadura del riu Millars fins a la marjal d’Almenara, controls d’aus marines a l’entrada dels vaixells de pescalectura d’anelles en diferents espècies d’aus, seguiment de zones de caça i trampeo il·legal, com els paranys, xarxes abatibles o enfilat, caixestrampes, ceps, etc.

més d’aquests censos, el GEREA col·labora de forma puntual en altres censos a nivell provincial, regional i nacional, com el cens de corba marina grossa (Phalacrocorax carboa dormidor, cens d’arpellot de marjal (Circus aeruginosusa dormidors de les zones humides, cens de milà reial (Milvus milvushivernantcontrol del Falco de la reina (Falco eleonorae) a l’interior provincial, especialment a la Pobla de Tornesa, seguiment dels Saboc (Caprimulgus europaeus) i Saboc coll-roig (Caprimulgus ruficollis) i  en zona entre Vilareal, Betxí i Onda, etc.

Falco-11-7-2014-IMG_0141

Falco de la reina

Chotacabra-pardo11-6-2014-B (2)

Saboc coll roig

INFORMES

Parany-veneno-2016

 

2010

Comments are closed.