Educació Ambiental

En aquesta secció pretenem aportar totes aquelles activitats realitzades pel GER-EA, relacionades amb la informació, sensibilització i educació ambiental. Aquestes activitats entren en:

  • Xarrades i tallers a població infantil i juvenil.
  • Xarrades i activitats per a persones adultes i grups familiars.
  • Excursions realitzades pels diferents paratges naturals de Castelló, de forma individual o col·lectiva.

APUNTA’T A TOTES LES NOSTRES ACTIVITATS,

GAUDIRAS D’UN DIA EXCEPCIONAL SOL O EN FAMÍLIA.
PARTICIPA¡¡¡¡¡¡¡ JA¡¡¡¡

Recordar que en totes les sortides a camp hem de portar roba i sabatilles còmodes, gorra, aigua, diverses fruites i fruits secs.
I sempre material òptic, primáticos o telescopis, per gaudir dels paisatges i
les aus de les nostres comarques.

Hem dividit la informació en tres grans apartats:
1.- Activitats als centres escolars.
2.- Xarrades i activitats per a tots els públics.
3.- Excursions i viatges realitzats pel GER-EA

ACTIVITATS ALS CENTRES ESCOLARS.

Xarrades a l’escola de primària de la població de Vilafames.


El dia 09/12/2019, durant tot el dia membres de l’GER-EA hem estat donant xarrades i tallers a l’escola de primària de Vilafames,

En total hem donat 5 xarrades, amb 3 powerpoint preparats, per a grups de diferents edats i diferents vídeos, a el mateix temps hem repartit dibuixos , tríptics i pòsters per a cada xiquet, sobre el tema d’aus, rapinyaires i canvi climàtic. En total 160 xiquets des de 2 a 11 anys.

Els grups de xiquets han estat:

Preescolar: Xiquets de 2 i 3 anys; xiquets de 4 i 5 anys,

Primària: Xiquets de 6 i 7 anys; xiquets de 8 i 9 anys i xiquets de 10 i 11 anys.

Un dia realment molt satisfactori a el veure que tots els grups de xiquets/ es han estat molt atents i participatius.

Xarrada sobre aus rapinyaires nocturns.

El 08/07/2019, a les activitats de la Granja Escola de al Mas de Noguera al municipi i Caudiel, vam realitzar diverses activitats als xiquets de les colònies. La xarrada que vam donar amb el títol «Els nostres rapinyaires nocturs» introduïa als xiquets al món de les aus rapinyaires nocturnes, la seva biologia, comportament i problemàtica.

Una xarrada que els xiquets poguessin identificar cada au nocturna i el seu cant per difereniaros pel so. La xarrada adreçada a 60 xiquets de 5 a 14 anys.

05/07 / 2018.- Activitats (xarrades i tallers) d’Educació ambiental en el Més de Noguera. Dirigit a xavals de 6 a 15 anys. Realitzant diverses xarrades i tallers enfocats cap a la utilització de les noves tecnologies, en el nostre cas Drones, en la conservació de medi ambient dins de les Colònies d’Estiu.

05/07 / 2018.- Xerrada sobre «Drones i Biodiversitat», membres de l’GER-EA Lledó Badenes, Juanlu Bort, Sergi Marzá i Josep Bort.
Se’ls explica als nens i adolescents nostre projecte de conservació d’àguila cuabarrada. Sent els nens molt participatius al taller de drones, realitzant múltiples preguntes i comentaris a la nostra activitat.

Taller sobre la utilització i maneig de l’dron. Mas de Noguera
A el mateix temps es van realitzar activitats sobre la protecció de l’àguila de panxa blanca i es va informar sobre el nostre projecte de recuperació de territoris abandonats de l’espècie. Incidint en que és una espècie catalogada com En perill d’Extinció a Europa i Espanya, i que presenta molts problemes a l’hora de mantenir els territoris de cria i reproduir-se.

Aquests problemes se centren en la mort d’exemplars adults principalment per electrocucions, trets, enverinaments i ofegaments en basses de reg. El que requereix d’un gran esforç i una implicació molt important de les administracions responsables en la conservació de l’espècie.

Lledó i Brenda. Escultura d’àguila cuabarrada realitzada per la nostra amiga i biòloga Marta Ibañez i utilitzada per al taller sobre protecció de l’àguila cuabarrada.


Per finalitzar es va realitzar un petit taller sobre la identificació de rapinyaires i de l’àguila de panxa blanca, utilitzant la escultura de l’àguila, per identificar les característiques principals d’aquesta rapinyaire.

Excursió nocturna a les Colònies de l’Més de Noguera a Caudiel.

El passat 08/07/2019, ens desplacem al Mas de Noguera, a les colònies anuals que realitzen en aquesta Granja Escola, a la localitat de Caudiel. Els objectius d’aquesta activitat és molt variada, d’una banda sentir en plena natura el cant dels mussols i òlibes o enganyapastors, a més el poder sentir altres vertebrats com granotes i gripaus en basses de la zona i insectes nocturns i per finalment el veure la constel·lació i estrelles al cel.

Aquesta activitat els resulta als xiquets molt divertida ja que es desplacen en diversos grups, grans i petits, amb llanternes.
Es van repartir els 60 xiquets en dos grups. Un amb xiquets de 5 a 9 anys dirigits per Lledó i Josep, i un altre grup de xiquets de 10 a 14 anys, dirigits per Eugènia i Lluis.

21/04 / 2018.- Taller de construcció de caixes niu, a Borriol hem aprofitat aquest mateix dia de 16 a 18 h., I al costat de APNAL-EA, desenvolupem una activitat de construcció de caixes niu, adreçada als nens més petits de la població de Borriol, construint i pintant les seves pròpies caixes nius, que es van dur casa amb una gran il·lusió.

ACTIVITATS I XARRADES PER A TOTS ELS PUBLICS.

Xarrada sobre «Com afecta el canvi climàtic a les rapinyaires».

El 2 de juliol 2019 i dins de les activitats realitzades per l’Ajuntament de Vila-real «L’Estiu al Termet«, vam realitzar una xarrada destinada a tots els públics sobre l’afecció de l’canvi climàtic en les aus rapinyaires.
Xarrada que realitza una sèrie de revisions de les últimes publicacions científiques sobre el canvi climàtic, l’augment de la temperatura i l’afecció en la línia de costes, com estan i repercutiran en les aus rapinyaires que

utilitzen les zones humides i els seus moviments migratoris, en què es refereix a avanços o retards en les dates dels desplaçaments, així com la distància d’algunes rapinyaires que a l’disminuir la rigorositat de l’clima a l’hivern redueixen les distàncies i canvia les zones d’hivernada.

Taller sobre utilització de Drones en pro de la conservació de la natura.

Dins de les activitats realitzades per l’Ajuntament de Vila-real «L’Estiu al Termet«, el dia 2 de juliol de 2019, vam realitzar un taller sobre la utilització d’aparells voladors, drons, en la conservació de la natura.
El taller es suport a la projecció d’un vídeo, realitzat per a tal activitat, i un taller a l’aire lliure de l’ús de l’dron. Activitats que s’emmarquen dins el programa de l’GER-EA, «sensibilització ambiental«.


Es van explicar els grans beneficis de la utilització de l’dron, tant en la localització de persones estraviadas, informació sobre els incendis forestals i parelas agroalimentàries, i sobretot per a la conservació dels rapinyaires, mitjançant la inspecció dels territoris de cria per determinar el nivell de conservació dels nius i sobretot de les problemàtiques existents i negatives per al manteniment del territori de cria per les parelles d’àligues.

Observació de rapinyaires: Falcó d’Eleonor

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-15.png

El 28/06/2019 es programa una activitat oberta a tots els públics per observar a l’vespre, l’entrada de falcons de la reina sobre les pinedes de pi roig al municipi de la Pobla de Tornesa.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-16.png


Durant aquesta jornada on van acudir diferents observadors d’aus, per gaudir de l’espectacle que donen aquests falcons alimentant d’insectes volanders sobre les pinedes.

22/05/2019.- GER-EA participa en el Coloquio / debate de la X Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena. Con el tema “Territoris, Lluites y Resistències”, junto a Olga Coronado, poble maia mam (Guatemala) y Marixela Ramos, periodista radio Victoria (El Salvador)

05-07 / 10 / 2018.- Celebració del Dia Mundial de les Aus. Un any més des de l’GER-EA s’han programat diverses activitats, dividides en dos blocs: Observació d’aus i Informació sobre les aus i les nostres activitats.


Les activitats que desenvolupem en plena natura s’han dividit aquest any en tres ambients totalment diferents, d’una banda, a la platja de Borriana, observant les aus d’ambient marí, el segon en zona marjal Pou de Nules, per veure aus limícoles i per últim en plena muntanya de la Vall d’Uixó on es van identificar diferents aus rapinyaires en pas migratori a el continent africà i en plena Sª d’Espadà en bº Castell de Castro enmig de bosc d’alzines sureres.

28/09 / 2018.- Visita a la menjadora de voltors de Mas de Boix (terme el Boixar), zona on una vegada a la setmana (els divendres), de 11 a 13 h. s’aporten restes carnis per a les aus carronyeres de la zona, apareixent un cop dipositat l’aliment centenars de voltors (Gyps fulvus) de diferent

procedència. A el mateix temps i gran part de l’any aquesta zona és visitats per exemplars de Aufrany (Neophron percnopterus), fins i tot alguna vegada s’ha observat àguila reial (Aquila chrysaetos) i milà negre (Milvus migrans).

A el mateix temps la jornada s’aprofita per llegir algunes marcar alars, sent aquests llocs les millors zones per a la lectura d’anelles i sobretot les marques alars, algunes molt deteriorades que fa difícil la seva lectura si no es llegeix l’anella de PVC que porten a les urpes.

24/07 / 2018.- Xarrada sobre la Utilització de Drones en l’estudi de biodiversitat. Impartida al Termet de Vila-real.
El mateix dia es realitza entrevista a la Ràdio Vila-real sobre la «utilització de l’Dron en la conservació dels rapinyaires».

Xarrada realitzada per membres de l’GER-EA (Lledo, Juanlu i Josep) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real. Lloc El Termet a l’ermitori de Vila-real


Nova xarrada sobre el nostre projecte «Drones & Rapinyaires» aquesta vegada a la localitat de Vila-real, on hem anat repassant tots els aspectes on s’utilitzen els drones a nivell mediambiental, tant per a la prevenció d’incendis forestals, localització de persones perdudes al muntanya, utilització en l’agricultura ecològica, etc .

Posteriorment vam explicar el nostre projecte i aportem els primers resultats de l’estudi en territoris d’àguiles abandonats o colonitzats per altres espècies de rapinyaires o corbs.

20/07 / 2018.Xarrada sobre el falcó de la reina a la Pobla de Tornesa costat de SEO i organitzada pel P.N. Desert de les Palmes.

20/07 / 2018.- Xarrada realitzada per Pablo Vera (SEO) i Josep Bort (GER-EA) a la Pobla de Tornesa
De nou s’ha organitzat una nova sessió (xarrada + activitat en el camp), per conèixer i observar els falcons reina (Falco eleonorae) alimentant-se a l’vespre a les pinedes de l’P.N. Desert de les Palmes, al terme de la Pobla de Tornesa.

L’activitat va ser organitzada pel P.N. de l’Desert, i impartida les xarrades per Pablo Vera de SEO-birdlife i Josep Bort de l’GER-EA, explicant diversos aspectes de la biologia d’aquesta rapinyaire insular, retardant el període reproductiu (agost-setembre) a el pas migratori dels passeriformes, que serveixen d’aliments als seus pollets, perquè el octubre estiguin forts i puguin emprendre el viatge migratori fins a la Illa de Madagascar on passaran l’hivern.

25-27 / 05 / 2018.- Participació en la Campanya Internacional de neteja de platges «CLEAN UP THE SEA«. On vam realitzar una neteja simbòlica a la zona coneguda com «La Pola» a la banda de la desembocadura de l’riu Millars, col·laborant amb diverses organitzacions.


https://es.euronews.com/2018/09/14/world-cleanup-day-2018-la-mayor-jornada-de-limpieza-de-basura-de-la-historia

21-04-2018.- Taller águila de panxa blanca.

Explicació de el projecte de Recuperació de territoris abandonats d’àguila cuabarrada. En aquesta activitat es va aprofitar per fer difusió de la mala situació que passa la població d’àguila cuabarrada a Castelló. Ensenyant als més petits com identificar aquesta espècie i la gran necessitat de protegir-la, sent els mateixos habitants de la zona els més beneficiats.

21/04 / 2018.- Taller observació d’aus.- Al terme municipal de Borriol de 9 a 13 h. Activitat realitzada dins el pilar «Educació Ambiental», destacant els aspectes fonamentals de la importància de la conservació i recuperació dels ecosistemes castellonencs i l’observació i protecció d’aus rapinyaires com l’àguila de panxa blanca. En total ens vam ajuntar 25 persones entre adults i nens.

Xarla de Rapinyaires a Borriol

28/01 / 2018.- Dins del nostre pilar d’Informació-Sensibilització-Formació-Educació Ambiental, impartim una xarrada sobre «Els rapinyaires a les comarques de Castelló. El cas de Borriol «, organitzat per l’Ajuntament de Borriol i la Colla Espígol.

EXCURSIONS I VIATGES DEL GER

Visita a l’Xorrador de Zucaina


El passat dia 09/06/2020 ens vam desplaçar a veure el Xorrador de Zucaina, on vam poder gaudir d’una gran cascada d’aigua, situada a la part inferior amb vint metres de queia, a més en la part superior d’aquesta es poden veure altres caigudes d’aigua de menor altura .
Aquesta quantitat d’aigua ha estat afavorides per les tempestes de l’Glòria, on moltes fonts, rierols, cascades i rius, han vist els seus cabals enormement augmentats.
En aquest mateix lloc ens desplacem al mes de gener de l’any 2020 i estava totalment sec i amb l’accés molt deteriorat. En aquesta última visita s’han posat panells d’informació i la senda sigui condicionat amb troncs, esglaons i cables, facilitant l’accés a totes les persones i famílies.

Viatge a la Llacuna de Gallocanta. De l’14 al l’16-desembre-2019.-

Es parla amb la gent de centre d’interpretació i ens comenten que hi ha a hores d’ara unes 14.000 grues a la zona, a part d’altres espècies d’aus molt interessants.

Gallocanta poble, grup de grues ( Grus grus )

grua jove

Diferències entre grues adultes i joves.
La Llacuna està gairebé totalment seca, només s’observen algunes petites basses on es concentren gran quantitat d’anàtids, identificant: ànec cuallarg, ànec collverd, xarxet comú, Ànec blanc.

Viatge a observar cabres salvatges a Xert

El 06/11/2019, ens desplacem a observar cabra salvatge a Xert. A el principi de el dia a la pedrera de Xert, vam veure molt poques cabres alguns petits grups entre 6 i 10 exemplars estirats a les pedreres i alguns amagats sota les alzines, de femelles, bocs i algun mascle petit. A mesura que anava passant el dia, anàvem observant petits grups però cap amb mascles grans. Només a partir de les 18 h, vam començar a veure aquests exemplars de 10-13 anys, que anaven desplaçant en una única direcció, a al final on anaven era a reunir-se i començar les

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-8.png

baralles i xocs de banyes demostrant el poder de cada un, un vegada de nit igual com van venir van marxar, però ens van deixar amb la boca oberta, cosa poc freqüent per als ulls dels observadors d’animals.

A final de novembre vam tornar a repetir el viatge però vam mascle ja no es van concentrar i només vam poder veure grup familiars de 10-20 cabres salvatges amb un o dos mascles grans darrere de les femelles.

Viatge al menjador de voltors de Castell de Cabres.

El 21/09/2019, es visita la menjadora de voltors amb una doble intenció, una per gaudir del gran espectacle dels centenars de voltors arribant i desplomant des del cel per caure sobre la menjadora que el guarda col·locava amb el seu camió i baixava els cadàvers morts, a més el segon objectiu era la lectura de marques alars i anelles que portaven alguns voltors.

Comencem amb un dia de molta boira, que pràcticament no es veia el cel, després de romandre diverses hores al refugi, el cel es va aclarir i van començar a arribar els voltors, a la fi calculem que entraria a menjar uns 400-450 voltors.

Viatge a Cantàbria

De el 9 a l’14/09 / 2019. Es realitzen diferents itineraris per Pics d’Europa, gaudint no només de la naturalesa sinó de la cultura de l’romànic o els Menhirs.
Diferents panoràmiques on vam gaudir de les presència de rapinyaires volant, especialment voltors i àguiles calçades, que es va unir a la gastronomia de la zona i les llargues xerrades amb els amics, un viatge inoblidable.

Viatge a la marjal de Peniscola.

El passat 6 de setembre-19 vam realitzar una excursió a la marjal de Peníscola, la sorbresa va ser molt garn d’veure el total abandó i deteriorament dels cartells de la marjal com dels observatoris i sobretot de la gran quantitat d’escombraries abocada sobre l’aigua .

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es image-13.png

Un viatge en el qual es va demostrar, que les nostres administracions locals (ajuntaments) i regionals (Conselleria de Medi Ambient), passen

olímpicament dels enclavaments naturals i el seu manteniment i

conservació, simplement es limiten a invertir una gran quantitat de diners, posar els cartells , fer les fotos i després que es podreixca. Des d’aquí volem denunciar aquests comportaments que es desenvolupen per tota la província.

Viaje a Asturias

A mitjans d’agost ens desplacem per veure el centre de cria d’àguila peixatera a nord Provincal (Astúries),

Visita al menjador de voltors de Mas de Boix a Castell de Cabres.

El día 11/01/2019 et realitzem la visita Lluís Bort, Sergi Marza, Juanvi Capella i Josep Bort. membres de l’GER. Estem en el lloc des de les 11 fins a les 15 h., A causa de que el menjar per als voltors s’ha retardat.
En total comptabilitzem uns 400 voltors comuns. I llegim algunes marques alars de color groc: UAN; U89; U81; U9M; UCO; VUA; 181;

Viatge Andujar

30/12/2018.- Amb la intenció de veure a l’Linx ibèric (Lynx pardina), espècie considerada com en «Perill crític d’extinció«. És l’espècie pràcticament més amenaçada de el món. En els últims anys la població ha anat augmentant comptabilitzant en l’actualitat uns 600 indv, en diferents poblacions d’Andalusia. El gran problema que actualment presenta, a part de la caça furtiva són els atropellaments a les carreteres, arribant a xifres entre 30 i 40 linxs morts a l’any. A la Comunitat Valenciana i en concret a Castelló no s’ha pogut confirmar l’espècie encara hi existeix cap comentari d’camperols i gent dels pobles que podrien indicar la seva presència a alguna zona d’interior.

Cadell de linx ibèric (Foto Eugènia Claramonte)

Viatge a la Llacuna de Gallocanta

De el 05 a el 08/12 / 2018.- Viatge a la Llacuna de Gallocanta a observar grues i aus aquàtiques.

Es programar un viatge de tres dies per a l’observació d’aus a les diferents zones de la Llacuna de Gallocanta, gaudint de l’observació de les grues amb més de 30.000 individus presents a la zona, a més de múltiples ànecs destacant l’ànec blanc (Tadorna tadorna), afavorida per la gran quantitat d’aigua a la llacuna, a més vam poder veure de lluny un mussol campestre (Asio flammeus), diversos arpelles, busardos aligot, xoriguers vulgars etc ..

20/08 / 2018.- Viatge a Astúries «Buscant a l’ós bru»

Es realitza viatge a la zona de Somiedo per intentar veure a l’ós bru en plena llibertat, aquest cop al costat de la Eugènia Claramonte (membre del GER).

De l’19 a l’23 /08/2018.- Viatge a Tarifa, P.N. Alcornocares i Andujar.
S’aprofita el viatge per fer diverses jornades de migració postnupcial d’aus. En els punts d’observació a Tarifa observant com centenars d’aus creuen l’Estret de Gibraltar, podent observar grups de cigonyes i altres rapinyaires creuant entre els cables de les línies elèctriques i els parc eòlics de la zona.

De l’14 a el 17 de juny Visita a P.N. Aiguamoll de l’Empordà – Cadaqués i Cap de Creus.

Destacant molts aspectes importants d’aquests enclavaments. Sent testimonis de la nidificació de la gavina argentat (Larus michahellis), observant la construcció dels nius i els diferents plomatges en els pollastres de gavina.

20/05 / 2018.- Excursió a la marjal de la Llosa,

Se organitzat per l’Ajuntament de Xilxes i el GER com a monitor. S’expliquen les característiques de la marjal, la seva utilitat com arrozar i les espècies existents en aquest hàbitat.

09/04 / 2018.- Viatge a Somiedo (Astúries).

L’objectiu era veure en plena llibertat als óssos bruns cantàbrics (Ursus arctos arctos), a la fi vam poder observar 3 exemplars en llibertat alimentant d’avellanes.

09/04 / 2018.-Foto de l’ós de Lledó Badenes, al costat de observadors nacionals i anglesos observant un ós bru en el vessant de la muntanya.

Aspecte que contrasta molt amb els óssos observats en captivitat a les instal·lacions anomenades «Paca i Torla», les quals els vam veure amb un gran estrès dins dels recintes tancats i sempre allunyats de la gent i cridòria que passen per la «senda dels óssos «a Oviedo.

02/04 / 2018.-Una nova excursió realitzada per membres de l’GER-EA a l’P.N. de les Llacunes de Ruidera a Ciudad Real.

Viatge a Extremadura i Portugal.

De l’29-març a l’1 abril 2018.- Nou viatge de membres de l’GER-EA, aquest cop ens desplacem a Extremadura i Portugal. Destacant la gran quantitat de nius amb cigonyes blanques incubant, utilitzant qualsevol estructura i infraestructura humana des de torres elèctriques, maquinària pesada en desús, teulades de fabriques i magatzems, etc .. Espècie que en la nostra província només és possible veure-la en els passos migratoris (pre i postnupcials) a la província de Castelló.

01/02 / 2018.- Nova excursió a Parc Nacionals aquesta vegada es viatja a les Taules de Daimiel. Gaudint dels nius de cigonya blanca i anàtides, entre altres espècies.

339/500025/02 / 2018.- Excursió a la Marjal d’Almenara. Organitza

Ecologistes en Acció de Vinaròs i Vila-real al costat de SEO-castelló. El GER-EA com a monitor de l’excursió. L’excursió es realitza pels diferents hàbitats presents, marjal, basses, joncars, cultius d’arròs, on vam gaudir d’una gran biodiversitat i especialment de les aus.

Comentarios cerrados.