--------------------------------

XIV BUTLLETÍ ECOPACIFISTA

SETEMBRE '95

--------------------------------

E D I T O R I A L

1995 ANY DE NOMBROSES ACTIVITATS

L'any 95, un any de molta activitat, per al moviment ecologista i també per al Col.lectiu Eco-Pacifista l'Arquet; els desastres ecològics es multipliquen sense remei per tot arreu. L'any passat els nostres boscos a la Serra es van convertir en cendra, enguany "Pipa"; el canvi climàtic ja està ací, ja el patim; la sequera, contaminació i malbaratament de les aigües continua; l'agricultura intensiva contaminant es resisteix a canviar; la desertització avança; els recursos naturals s'esgoten; -la pesca, p. ex.- les espècies desapareixen. I a la fi, per si no n'hi ha prou, torna la polèmica de les proves nuclears. Ni el tractat de No Proliferació Nuclear ha parat l'experimentació Nuclear, ni la Conferència de la Mediterrània a Barcelona, ha servit per a paralitzar els abocaments contaminadors a la Mediterrània. Quin començament de segle ens espera?

Més que mai, la ciutadania i el moviment ecologista, es te que mobilitzar; més que mai, el Col.lectiu Eco-Pacifista està treballant, per a intentar salvar aquest planeta del depredador humà. L'única manera es conscienciant, informant i mobilitzant. Per això els membres del Col.lectiu estem realitzant, durant aquest '95, nombroses activitats i també campanyes que nomenarem en aquest 14é butlletí eco-pacifista. La Fira Alternativa a la Vall d'Uixó, en la seua vuitena edició, serveix de presentació d'aquesta publicació. Aprofiteu-vos bé d'ambdues.


COL·LABORACIÓ AMB LA CADENA SER

Una de les activitats que hem començat aquest any, és la col.laboració amb Radio Vall d'Uixó Cadena Ser, tots el divendres a la 1'30 h. al 93.6 F M. El Col.lectiu ha estat informant a la població de la comarca dels problemes ecològics en general, i de com actuar correctament com a ciutadans per a minorar-los i/o sol.lucionar-los.

Així hem parlat en aquest espai radiofònic de temes diversos com: consum verd, reciclatge, estalvi d'energia i aigua, alimentació solidària, agricultura ecològica, neteja ecològica, energia nuclear, transport alternatiu i contaminació acústica, incendis forestals i tractament del bosc, la Serra d'Espadà, contaminació de la Mediterrània, proves nuclears, campanyes i activitats del Col.lectiu l'Arquet. En aquest programa de col.laboració es dóna informació clara i senzilla, sobre les conseqüències per al medi ambient, de la nostra actitud quotidiana, tant en les activitats econòmiques en general i com a consumidors.

TAMBÉ US RECORDEM QUE

A Ràdio Pikú -106.2 F M.- tots els dijousos a les 10 de la nit, El Crit de la Terra, espai radiofònic d'ecologia. Tota una hora de 60 minuts amb música, notícies i comentaris d'actualitat al voltant de l'ecopacifisme i la solidaritat.ENERGIA ATÒMICA

CRÒNICA DE LA MARXA A COFRENTS

El passat mes de maig, al Col.lectiu l'Arquet, com tots els anys, començaven la "Campanya Antinuclear". En organitzar la "Marxa a Cofrents", es realitzava un Ecofòrum al Bar d'U.G.T, amb una alta participació de socis i simpatitzants del Col.lectiu, i l'assistència de membres de la Colla Ecologista de Castelló. També destacable la participació de la Federació Ecologista del País Valencià, que després del soparet i el cafè, ens van explicar la situació actual de la Central Nuclear de Cofrents, i la necessitat de realitzar junts el diumenge 11 de Juny "la marxa a Cofrents".

Des dels grups ecologistes de Castelló -Colla Ecologista de Castelló, Col.lectiu L'Arquet i GECEN- es va organitzar un autobús per anar a la Central Nuclear, que eixia el diumenge 11 de Juny a les 3 hores de la vesprada de la Vall d'Uixó cap a València i posteriorment a Jalance. Cal dir que pel camí la pluja ens va saludar, i a les 18 h de la vesprada arribàvem a Jalance, d'on eixia la manifestació. La xicoteta expedició de Castelló es situava davant, a l'inici de la manifestació i darrere la resta de gent assistent. La manifestació va transcórrer tranquil×la pel poble de Jalance, davant l'expectació de la gent del poble. I els manifestants corejàvem "pajaritos pio pio, nucleares bom, bom" "Nuclears merda, volem la terra verda". En arribar a la Central Nuclear les emocions anaven pujant i les veus alçant-se. I... un exercit de guàrdies civils ens esperaven a la porta de la central Nuclear, quasi un Guàrdia per persona. Tot va acabar bé, i els manifestants després d'una estona en la porta de la Central van anar retirant-se poc a poc als respectius autobusos. L'expedició de la Vall arribava al poble a les 12 h de la nit aproximadament, i després d'un breu soparet, ens retiraven contents d'haver complit amb les nostres conviccions, per dir-ho així.

El proper any, quan es torne a realitzar la marxa a Cofrents, esteu convidats a assistir junt nosaltres, i esta vegada no falteu: cada any augmenta el perill per tots.

"PAJARITOS PIO, PIO; NUCLEARES BUM, BUM"-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SETMANA DE DEFENSA DEL MEDI AMBIENT

DEL 26 DE JUNY A L'1 DE JULIOL 95

Aquesta setmana va concentrar un bon número d'activitats , relacionades amb la defensa del medi ambient:

El dilluns 26 de juny s'inaugurava, en la Biblioteca Municipal, l'exposició "Només una Terra només un País". Exposició realitzada amb motiu de la Cimera de Rio l'any 1992 per Acció Ecologista- AGRÓ, es tracta d'una exposició molt extensa i il.lustrada, sobre els principals problemes del medi ambient a nivell mundial; biodiversitat, desforestació, energies netes, desertizació, reciclatge,... L'exposició va estar oberta al públic durant tota la setmana.

El dimecres 28 de Juny, es projectava a la Biblioteca Municipal, amb comentaris de Pasqual Gonzàles i la col.laboració del videofòrum l'associació ILSE, la pel.lícula "Gorilas en la niebla". Tracta el tema de la desaparició d'espècies, pel comerç il.legal i legal, que es practica amb aquestes espècies animals.

Així arribem al divendres, en el que esperàvem l'arribada de JORDI BIGAS, Director de la Revista Integral i membre destacat del moviment ecologista espanyol. Aquest prodigi d'home era com una enciclopèdia oberta en parlar. El tema de la xerrada era "Consum i Medi Ambient". Durant més de dues hores ens va fer una introducció sobre la importància del cavi d'actitud del consumidor, per a canviar a sistemes de producció més nets i productes més ecològics. També va respondre moltes preguntes del públic, donant informació sobre les proves nuclears franceses, i la Xarxa de Medició Radiològica, la situació actual del moviment verd, la nova línia de la revista Integral, la Cimera de Rio, etc...

Els assistents a la xerrada, ens van veure després al Bar d'U.G.T a l'ECOFòRUM sobre el voluntariat Medi Ambiental, amb la companyia del nostre amic Jordi Bigas, i la participació del convidat a l'acte Josep Herrero, Síndic Major i també responsable del programa "voluntaris contra el foc'95", de la Societat d'Amics de la Serra d'Espadà, que ens va explicar la importància de la presència del Voluntari en la societat civil i per a la conservació de la nostra natura.

Lamentablement, respecte a l'avaluació de les activitats realitzades en aquesta setmana, si només tinguerem en compte la participació numèrica de públic, la valoració seria poc optimista i la conclusió final, seria tornar a casa i no fer mai res; però, això ja ho fa tot el món...

I no acaben ací les activitats del Col.lectiu L'Arquet, ja que en ple mes d'agost, preparant la Fira Alternativa, ens hem tingut que mobilitzar, per a organitzar la campanya contra les proves nuclears Franceses. Esperem poder descansar algun dia...

RECICLART

o de cóm treure artisticament profit del fem!

En un món que s'ofega pels residus que produeix la societat de l'usar i llençar, i de la insolidaritat, cal trobar nous (o vells) camins que ens ajuden a acabar amb aquesta tendència autodestructiva.

És per això que per a aquesta fira alternativa hem proposat un concurs, per allunyar-nos del consumisme, per a recuperar la materia i l'energia que sovint es perd en els nostres abocadors: RECICLART

Les obres que s'han presentat a aquest concurs han estat realitzades bàsicament amb materials de rebuig: trastos, embalatges, objectes vells i en general tots aquells materials salvats del malbaratament que produeix una societat inconscient i contaminadora com la nostra.

Les obres presentades seran exposades durant la Fira Alternativa a l'institut Honori garcia. No deixeu de visitar-la.
NOTÍCIES

LA FEDERACIÓ DE CASTELLÓ EN MARXA

El passat dissabte 12 d'agost es reuníem en Vinaròs, els grups ecologistes de Castelló incorporats a la Federació Ecologista de Castelló, entre ells, el Col.lectiu Eco-Pacifista l'Arquet de la Vall d'Uixó. En aquesta reunió es van començar varies campanyes, entre elles la del "Boicot a productes Francesos". La propera reunió de la Federació es realitzarà el dissabte 23 de setembre en la VIII FIRA ALTERNATIVA A LA VALL D'UIXÓ.

En l'actualitat la Federació Ecologista de Castelló, està composada per sis grups: Grup d'Estudi i Protecció de les Rapaces (GER) de Vila-Real, Grup Ecologista de Vilafranca

(GEV), Colla Ecologista de Castelló, Grupo de Estudio y Conservación de Espacios Naturales (GECEN) de Sogorb, Associación per la Protección de la Naturaleza Levantina (APNAL) i L'ARQUET, el Col×lectiu Eco-Pacifista de la Vall d'Uixó.

Reunions periòdiques planifiquen el treball. La Federació ha editat recentment un fullet convidant al boicot als productes francesos, condemnant la carrera armamentista de noves explosions nuclears. Altra activitat és la recopilació de materials sobre erosió i desertificació, segurament el principal problema a les nostres terres i boscos, amb tota mena d'estudis, informes i projectes, per tal d'elaborar un programa d'acció.

La propera reunió de la Federació serà a la Vall el 23 de setembre, a l'Institut de Batxillerat, en el marc de la VIII Fira Alternativa, on es valorarà també el material preparat per començar la campanya antiparany i altres actuacions.
VII APLEC DE LA SERRA D'ESPADÀ: Onda.

La Societat d'Amics de la Serra d'Espadà, està organitzant la VII edició de L'Aplec de l'Espadà, per als propers dies 30 de setembre i 1 d'Octubre en Onda. En aquest Aplec contarem amb la presència de Carles Arnal, l'actuació musical de "3 fan Ball" i també nombroses activitats d'animació, i reivindicatives per a SALVAR EL MONTÍ D'ONDA, i demanar la declaració de PARC NATURAL DE LA SERRA D'ESPADÀ.

Passeu la veu... Esteu tots convidats.


CAMPANYA CONTRA LES PROVES NUCLEARS

Com ja sabeu el Col.lectiu l'Arquet, junt la Federació Ecologista de Castelló estem treballant per la paralització de les proves nuclears en el món. Per això, membres del Col.lectiu i simpatitzants el passat 8 de setembre, van estar arreplegant signatures al mercat del divendres de la Vall d'Uixó, i demanant el BOICOT ALS PRODUCTES FRANCESOS, per la qual cosa es repartíen uns fullets explicatius, editats per la Federació. Aquestes quasi 1000 signatures arreplegades, serviran per a recolzar la campanya de GREENPEACE, i mostrar al President Francés la repulsa dels Vallers per les proves nuclears.

JA SAPS, NO COMPRES PRODUCTES FRANCESOS, SÓN RADIACTIUS...L'ESGOTAMENT DELS RECURSOS:
EL COL·LAPSE
ECOLÒGIC

L'actual economia capitalista mundial és incompatible amb la preservació d'una biosfera capaç d'acollir, en condicions mínimament dignes, la humanitat futura. La producció econòmica mundial s'ha duplicat entre 1950 i 1990; la població mundial s'ha quintuplicat en el mateix període...

La contínua expansió de l'economia i de la població ens duu directament a una situació insostenible, al minar de forma irreparable la base dels recursos naturals, sobre els quals s'assenta qualsevol societat humana, arribant a modificar de forma catastròfica la totalitat de la biosfera. L'entrada de la Xina, p. ex., en l'òrbita del països desenvolupats, amb més de 1.200 milions d'habitants agreuja més encara aquest problema.

Es perden terres de conreu, boscos tropicals, milers d'espècies vegetals i animals, mentre que augmenta la desertització, s'acidifiquen boscos i llacs per les pluges àcides; l'aigua comença a ser un bé escàs, disminueix la capa d'ozó i augmenta ràpidament la concentració de gasos productors de l'efecte hivernacle en l'atmosfera, propiciant canvis ecològics globals.

Encara que no sabem en quin moment es traspassaran els llindars vitals, ens ho advertiran però, les fams endèmiques del Tercer Món i el col×lapse del sistema alimentari mundial, que pot entrar en crisi en qualsevol moment, en aspectes com la pesca o els cereals. Hi ha de tota manera una cosa ben clara: estem creuant o a punt de creuar llindars d'irreversibilitat ecològica.

Cal deixar palès que és la totalitat del nostre mode de producció, i el nostre mode capitalista de consum accelerat, allò que produeix les alteracions climàtiques i ecològiques globals.

Per tant, no es poden tallar aquestos perills sense qüestionar, de forma global, el mode de producció i consum, les nostres pràctiques industrials, agrícoles i, fins i tot, també domèstiques. És, per tant, imprescindible satisfer les nostres necessitats, sense danyar les possibilitats de que generacions futures, puguen tanmateix satisfer les seues. Això vol dir detenir la destrucció, i posar límit a algunes formes de creixement, sobretot, al consum de recursos físics i energia.

Però frenar el creixement no vol dir viure pitjor. Significa viure d'una altra forma. És falsa l'equació que equipara creixement econòmic a benestar si s'introdueixen, a la vegada, paràmetres de redistribució i solidaritat.JOVES SAHARIANS

ACOLLITS A LA VALL

El poble de la Vall ha viscut darrerament dues ocasions d'ajudar al poble saharià en l'exili, i ho ha fet sempre amb passió. La primera ha estat recordem el desembre passat, amb la campanya de recollida fonamental d'aliments, destinats a la caravana '95 de solidaritat amb el poble saharià. Les inundacions terribles que havien patit recentment els poblats van motivar encara més la ciutadania en col.laborar. La segona ocasió, durant aquest estiu, ha consistit en acollir xiquets i xiquetes saharians durant el mes d'agost.

La història va començar així: SMARA, l'Associació d'Ajuda i Solidaritat al Poble Saharià amb implantació a Castelló, programa i organitza cada any entre d'altres, la campanya a l'estiu d'acollida de xiquets i xiquetes en Castelló i diversos pobles de la província. L'Arquet ha ajudat enguany a fer possible aquest contacte solidari: amb data 22 de febrer, el col×lectiu presentava a l'Ajuntament de la Vall el projecte "Vacaciones en Paz '95". Ràpidament es va tractar el tema a les comissions municipals de Cultura i Afers Socials, i la bona disposició del Consistori va ser tan immediata, que va suposar ser la Vall d'Uixó el primer poble de la província en manifestar la voluntat d'acollir xiquets i xiquetes, mitjançant la disponibilitat desinteressada de moltes famílies col.laboradores.

La convivència ha estat amb quatre xiquets i una xiqueta a la Vall; a la província, 22 persones a la colònia a Viver, passant els últims dies a l'alberg Argentina, per gaudir de l'aigua i el mar, que ells mai havien vist. Almassora, Borriana, Castelló i Benicàssim han estat la resta de pobles d'acollida per famílies. "Una experiència que ha estat molt agradable en el cas de la Vall; hem estat molt units en el cas de les famílies, i això suposa noves relacions i compartir una problemàtica de la qual no coneixies el més mínim".

"Un nen que no coneixies de res, se'n ha anat com un fill; ha estat una experiència molt bonica". Les famílies a la Vall s'han autoorganitzat durant el mes d'acollida, donant exemple de solidaritat i també cal dir-ho, maduresa cívica. Els xiquets han tingut reconeixements mèdics, pediàtrics, odontològics,... També comerços han tingut detalls i persones anònimes desinteressades que han aportat el que han pogut per als xiquets.

Els cants d'ells són de resistència, vivint en tendes de campanya. L'estat espanyol, cal recordar, va abandonar fa ara 20 anys, aquelles terres colonials del "Sàhara Espanyol" conforme l'estat marroquí anava envaint-lo, civil i militarment. Mentre, el poble saharià perseguit i bombardejat, acabà exiliat i confinat en el desert del Sud d'Algèria, patint una deplorable situació d'abandó internacional, amb diverses resolucions de l'ONU que mai s'acompleixen, i amb escasses possibilitats per retornar a les seues terres, a les seues cases, a les seues mars cada dia més remotes. Terres que van ser conquistades, cases que van ser ocupades, i mars que són ara utilitzats vergonyosament pel Marroc, paradoxalment, per pressionar en les negociacions pesqueres amb la Comunitat Europea, i que tant perjudiquen la flota espanyola.

Xiquets i xiquetes que ens recorden altre exili que no ix tots els dies al telediari, ni tan sols es realitza sobre el seu drama humà, com a poble-nació, desallotjat i desarrelat brutalment, cap Informe Setmanal. Aquestes persones no coneixen el seu país. I creixeran. I recordaran la platja, la Vall i les muntanyes. I sentiran que hi ha persones, a la Vall, que els estimen.

TEXT DE LA MOCIÓ PRESENTADA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE LA VALL D'UIXÓ PER ESQUERRA UNIDA-ELS VERDS

Els primers experiments nuclears es van iniciar ara fa 50 anys, amb tota una seqüela de destrucció que tothom deplora. Aquestes activitats atòmiques van ser limitades ja fa anys amb el tractats sobre no proliferació nuclear, on els països amb potència nuclear, desistien de la continuació d'aquestes proves radioactives.

Concretament a la zona de la Polinèsia, colonitzada per França, s'havia aconseguit la paralització de l'activitat nuclear després de 30 anys de realització de proves, que han portat a la zona a una proliferació de contaminació, malalties i minusvalúes. En la memòria de tota la Humanitat estan gravades les dramàtiques imatges d'Hirosima i Nagasaki, o les més properes de Xernòbil.

Al mes de maig, més de 170 països, França i Espanya inclosos, van signar un acord de prohibició d'aquestes proves nuclears, i de sobte la república francesa anuncia la continuació d'experiments atòmics en la Polinèsia a partir de setembre.

EL PLE DE L'AJUNTAMENT DE LA VALL D'UIXÓ APROVA:

Manifestar la voluntat ferma de la Corporació Municipal de la Vall d'Uixó de demanar la paralització definitiva de les proves nuclears arreu el planeta.

Adreçar-se al president del govern i al president de la república francesa comunicant aquesta voluntat i reclamant la no reanudació de proves nuclears a la Polinèsia.

Manifestar la solidaritat d'aquest Ple Municipal amb el moviment mundial de protesta contra les proves nuclears i especialment amb l'organització ecologista no-gubernamental Greenpeace.

Adreçar-se al president del Govern Central, per tal que com president de la C E , faça tots els esforços possibles per impedir que cap estat de la C E practique proves nuclears.